Slovenija
68 ogledov

Prost vstop za vse?

Na bežigrajski stadion ni težko priti, saj je ob Vodovodni cesti ob ograji velik Žurnal24 main
Plečnikov stadion. Nujna vzdrževalna dela bodo začeli naslednji teden, ko bodo zakrpali tudi luknjo ob ograji.

 

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vsak, ki želi priti na bežigrajski stadion, nima težkega dela, ker je luknja ob ograji ob Vodovodni cesti široka pol metra. Maja Štefula, projektni vodja obnove stadiona, je povedala, da bodo to uredili naslednji teden, ko bodo začeli tudi nujna vzdrževalna dela, ki jim jih je predpisala inšpekcija.

Dostop do vrtov ostaja
Dela bi morali že začeti, je priznala, a so zaradi vnovičnega vandalizma zdaj potrebna dodatna dela na spomeniku, kar je postopek zavleklo. Spomnimo, da so vandali prejšnji teden polomili stebre na častni tribuni ter poškodovali več vrat in oken. Bližnji stanovalci so ob tem opozorili, da Plečnikova dediščina ni dovolj zaščitena in da ima vsak prost dostop do stadiona.

A tudi stanovalci imajo dostop do vrtov ob stadionu, čeprav je postavljena ograja ob Koroški ulici, ki ima tudi nekaj lukenj. Maja Štefula pravi, da bodo te za zdaj pustili, ker je opečna ograja stadiona v tem delu sklenjena in dostop do notranjih delov spomenika ni mogoč.

Pripombe zavračajo
Stanovalci Fondovih blokov so sicer poslali pripombe na ministrstvo za okolje in prostor, ker menijo, da bodo novogradnje na zelenici, kjer so zdaj njihovi vrtovi, kršile določila odloka o varovanju Plečnikove dediščine. Ta namreč prepoveduje gradnje na zelenih površinah v okolici in neohranjanje vedut na kulturni spomenik in odprtih površin v okolici.

Na inšpektoratu za okolje in prostor so povedali, da nadzor nad varovanjem kulturne dediščine opravlja inšpektorat za kulturo in medije, gradbeni inšpektor pa osnove za nadzor nima, ker se tam še ne gradi. Na ministrstvu za kulturo pa pravijo, da postavitev treh objektov med stadionom in bloki s svojimi gabariti ne bo vplivala na vedute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.