Slovenija
66 ogledov

"Prosti trg" se še vedno drži pravil države

Gorivo v avtu Profimedias
Po skoraj dveh tednih od kar lahko trgovci sami spreminjajo cen vseh goriv na avtocestnem križu, trgovci na lastno pest teh še niso spreminjali cen. Pravzaprav so jih spreminjali v skladu s cenami, ki jih je postavljala država.

Na Petrolu in OMV so glede postavljanja cen, po tem ko jim je država dala proste roke na avtocestnem križu, skrivnostni in strategije oblikovanja cen ne razkrivajo.

Vlada jim pri spreminjanju cen ni postavila tudi nikakršnih omejitev, zato bi lahko ceno derivatov spreminjali celo večkrat na dan. A zaenkrat so cene uskladili skladno z vladno metodologijo, s katero se naftni derivati vsaki 14 dni spreminjajo glede na cene na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Po tem ko je včeraj cene znižala vlada, so jih znižali tudi trgovci.

Neosvinčeni 95-oktanski bencin tako stane 1,206 evra, dizelsko gorivo pa za 1,110 evra za liter. Med preverjanjem cen smo manjše razlike - govora je o stotinkah evra - opazili le pri kurilnem olju in 100-oktanskem bencinu. 

Čeprav je s časoma, sodeč po vseh napovedih, mogoče pričakovati podražitev, pa drastičnega povišanja cen v kratkem gotovo ne bo. Vsi distributerji goriv si namreč prizadevajo za popolno liberalizacijo cen goriv povsod.

Država bi ob veliki podražitvi lahko ponovno začela regulirati cene goriv povsod. 

Sedanje stanje le eden izmed korakov do želenega rezultata

"Za potrošnike prosto oblikovanje cen pogonskih goriv pomeni možnost proste izbire naftnega trgovca, saj je konkurenca na slovenskem trgu zadovoljiva z okoli 20 prodajalci goriv," navajajo pri Petrolu, pri čemer pa ne izpostavljajo dejstva, da skupaj z OMV oblikujejo kar 87 odstotkov trga.

Tudi pri OMV si želijo popolne regulacije, pri tem pa so prepričani, da se bodo z deregulacijo cen, po vzoru ostalih držav članic EU, vzpostavile normalne razmere tudi na slovenskem trgu naftnih derivatov. Pričakujejo, da bi se morali pozitivni učinki "prostega trga" poznati tako pri cenah kot tudi kakovosti ponudbe goriv.

Argumenti podpornikov liberalizacije pa so kot kaže tako prepričljivi, da je gospodarski minister Zdravko Počivalšek že napovedal, da bi s popolno liberalizacijo cen goriv lahko začeli že naslednje leto.

Komentarjev 8
  • miho 09:22 23.november 2016.

    Država je cenovni vodja v tem oligopolu. Ko bo država povsem nehala diktirati cene, bo cenovni vodja postal glavni oligopolist na trgu - tj. Petrol. Po njem se bodo vsi zgledovali. Dokler ne bo polne konkurence, bo tako.

  • miho 09:16 23.november 2016.

    Pri oligopolu česa drugega tudi za pričakovati ni. Oligopolisti bi bodisi obdržali status quo (enake cene), bodisi jih zniževali - enkrat eden, drugič drug (cenovna vojna, price war). Izberite, kaj je bolje. Zviševanje cen ne pride v poštev, razen, če ...prikaži več se nafta podraži. V Sloveniji imamo čisto povprečne cene goriv. V Estoniji so še nižje kot pri nas.

  • Pepe007 08:40 23.november 2016.

    Ne, ne. Cene diktira država, ki ima pač vsako leto nove apetite. Sedaj imamo že koliko dajatev pri gorivu (trošarina, CO2, DDV, obnovljivi viri...)? Na pamet imamo kake 4 ali 5. Tudi, če bi gorivo prišlo v Luko Koper po ...prikaži več ceni 0 € za liter, bi na črpalki še zmeraj stalo 0,6 € ali 0,7 €, ker pač država svoje rabi. In rabi več kot denimo Avstrija. Ali mislite, da v Avstriji najbolj poceni trgovci prodajajo v svojo zgubo ali pa si država tam vzame manj?