Slovenija
24 ogledov

Prostor v vrtcih zaradi donacij

Od 518 dod 960 dodatnih mest v vrtcih so oziroma bodo plačali donatorji, pri čem Žurnal24 main
Več kot pol dodatnih mest v vrtcih bodo plačali donatorji. Kdo ti so, je skrivnost.
 
 

V TriGranitu so se odločili dati donacijo v naravi - vrtec za približno 150 otrok. Izvajalce in podobo bo izbral donator.

Marija Fabčič, MOL

 
Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so se ob problematiki pomanjkanja mest v vrtcih nekajkrat pohvalili, da so pred začetkom šolskega leta 2008/09 zagotovili prostor za dodatnih 960 otrok v vrtcih. Izkazalo se je, da so za nove oddelke v vrtcih (skupno za 518 mest) pridobili donatorje, ne želijo pa (še) povedati, kdo ti donatorji so in koliko so prispevali.

Emonika in mobilne enote
Prejšnji teden je ob uradnem začetku gradnje centra Emonika investitor TriGranit Development Corporation mestu podaril donacijo, simbolni ček, iz katerega bo do leta 2010 zrastel nov vrtec v Podutiku. “Vodstvo družbe TriGranit se je odločilo Ljubljani dati donacijo v naravi – vrtec za približno 150 otrok (12 oddelkov) v Podutiku na zemljišču MOL. Tako izvajalce kot tudi podobo vrtca bo izbral donator, seveda ob upoštevanju zakonskih določil in normativov za tovrstne objekte ter ob soglasju MOL,” je povedala načelnica oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL Marija Fabčič.

 

Donacije mestni obini za šole in vrtce

Vrtci. Septembra in oktobra MOL z donacijami pridobi 13 oddelkov v vrtcih za 182 otrok. Gre za Vrtec Jelka (OŠ Savsko naselje), Vrtec Šentvid (Ulica bratov Učakar), Vrtec H. C. Andersen, Vrtec Mladi rod, enota Kekec (mobilna enota), Vrtec Jelka (mobilna enota na Glavarjevi ulici) in Vrtec Ciciban (Glinškova plošad). Do konca jeseni pridobi še štiri oddelke (56 mest) v Vrtcu Črnuče (OŠ Črnuče) in Vrtcu Šentvid (Kosijeva ulica), prihodnje leto pa še mobilni vrtec
Barje Rakova Jelša z 20 oddelki oziroma 280 mesti. Skupaj torej 37 oddelkov za 518 otrok prvega starostnega obdobja.
Azbest. Do 30. novembra bodo z donacijami zamenjali azbestne strehe na Vrtcu Ciciban (Šarhova ulica), Vrtcu Pedenjped (Cerutova ulica), Vrtcu Vrhovci, na OŠ Šmarno in Vrtcu Mladi rod (Črtomirova ulica).
Igrišča. V končni fazi je donatorska obnova in ureditev igrišč v OŠ Spodnja Šiška, OŠ Valentina Vodnika, OŠ Savsko naselje in OŠ Nove Jarše, predviden rok za obnovitev igrišča OŠ Trnovo pa je 30. oktober.

Kakšna je vrednost donacije, ni odgovorila, je pa dodala, da to ni edina donacija v naravi, ki so jo v tem mandatu prejeli (glej okvir). V družbi Emonika so povedali, da TriGranit v vsaki državi, kjer deluje, nameni del sredstev tudi za lokalno okolje.

Podatkov o vrtcu Emonika, ki bo skupni projekt TriGranita in MOL, pa ne morejo dati, ker je še v fazi nartovanja. Tudi mobilne enote bo vrtcem podaril donator. “Obveščeni smo, da bo montaža potekala predvidoma sredi oktobra, gre pa trenutno za dve lokaciji, vrtec Jelka in vrtec Jarše. Za en oddelek je potrebnih približno 2,5 enote. Ker bodo mobilne enote pripojene grajenemu vrtcu, bomo iz obstoječega vrtca pridobili vodo, priklop na sanitarije in elektriko,” je povedala Fabčičeva.

Donacije javnega značaja
Ali bi na občini morali povedati, kdo so donatorji in koliko sredstev prispevajo, smo vprašali informacijsko pooblašenko Natašo Pirc Musar. Dejala je, da so donacije potencialne informacije javnega značaja, in nas usmerila na odločbo informacijskega pooblašenca v zvezi z donacijami ob poplavah v Železnikih. Tam je bilo odločeno, da mora občina Železniki objaviti podatke o prejetih donacijah, saj se te štejejo kot prihodki proračuna, treba pa je varovati osebne podatke fizičnih oseb.

Janković: Se bomo zmenili
Po besedah župana Zorana Jankovića so donacije še “dogovorne”; šele ko bodo naredili obračun, bodo povedali, kdo so donatorji in koliko so donirali. "V principu imam zneske dogovorjene, donatorji bodo imeli izbiro, v kateri vrtec bodo donirali," je dejal in dodal, da bo to končano konec oktobra. “Takrat boste vedeli."

Vrednost vrtca Emonika, pravi, ga ne zanima, v TriGranitu pa že vedo, kolikšen delež od dveh milijonov evrov, ki so jih obljubili za donacije, ta vrednost predstavlja. "Če se eno podjetje odloči, da bo doniralo ograjo, me ne zanima, koliko je vredna – dobili smo jo, ograja je postavljena. Zdaj se bomo zmenili, katera zadeva, ki je donirana, je od katerega posameznega donatorja."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.