Slovenija
21 ogledov

Prostovoljci jim pomagajo čez cesto

Pomoč žabam Mojca Marot
Med potjo na drstišča velikokrat končajo pod kolesi vozil; na pomoč priskočili tudi šolarji.

S toplejšimi dnevi se iz zimskega sna prebujajo tudi dvoživke. Med prvimi so to rjave žabe, ki se takoj podajo na prvo romanje, svatovsko prizorišče ribnika na Trebčah. A žal resnica za žabe ni romantična.

Pomagajo jim čez cesto

Z množičnim romanjem čez ceste številne čaka bridek konec, zato jim pri tem že nekaj let pomagajo prostovoljci. Tudi v Kozjanskem regijskem parku že vrsto let v tem času postavijo ograjo ob cestnem odseku pri ribniku Trebče. "Dvoživke, ki ob ograji iščejo prehod, vsako jutro in večer ročno prenesemo čez cesto. Skoraj vsako leto nam pri tem pomagajo šolarji iz bližnjih šol, nič pa ni narobe, če se jim pri tem pridružijo odrasli. Veseli smo vsakega prostovoljca, ki se bo ob tem lahko znebil še kakšnega predsodka," pravi Dušan Klenovšek iz Kozjanskega parka v Podsredi in dodaja: "Ko vodne površine niso več zaledenele in nočne temperature nekaj noči niso več pod ničlo, svet dvoživk oživi. Žabe imajo en sam cilj – čim prej poskrbeti za potomstvo."

So ogrožena vrsta

Sicer pa dvoživkam, ne samo rjavim žabam, povsod po svetu trda prede. Razlogov za to je več, vsi pa so povezani s človekom. "Ker potrebujemo vedno več prostora, zasipavamo mlake, izsušujemo močvirja, onesnažujemo vodo, naseljujemo ribe tja, kjer jih nikoli ni bilo, gradimo svoje ceste prek njihovih, vse močnejše je tudi ultravijolično sevanje. Zaradi vsega tega pa so rjave žabe tudi pri nas ogrožene in uvrščene med zavarovane vrste. Za laško žabo in velikega pupka smo tudi v evropskem merilu dolžni ohranjati ugodno ohranitveno stanje znotraj omrežja območij Nature 2000," opozarja Klenovšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.