Slovenija
16 ogledov

Prostovoljni izgoni

begunci Reuters
Država. Nevladnikom plačuje za prepričevanje tujcev, naj sami zapustijo državo. Protest akademikov.

Protest. Ministrstvo za notranje zadeve nevladnike v razpisu poziva, naj se prijavijo za financiranje “prostovoljnega vračanja tujcev in reintegracijskih programov”. Akademiki opozarjajo, da gre za spodbujanje nestrpnosti. Policija trdi, da je to “human pristop”.

“Čiščenje tujcev”

Na policiji pojasnjujejo, da je razpis namenjen tujcem, ki so v državi nezakonito “in jo imajo dolžnost zapustiti”. Dodajajo, da se v Evropski uniji (EU) takšni programi izvajajo že dolgo. Akademiki s prvopodpisanim Rajkom Muršičem v protestnem pismu opozarjajo, da je “politika EU pokleknila pred političnimi silami, ki si prizadevajo svet očistiti vseh nezaželenih tujcev”.

Poglabljanje ksenofobije

Na policiji pravijo, da reintegracijski programi dosežejo trajnostno vrnitev. “Takšno vračanje ima pozitivne finančne posledice, saj se tujci prostovoljno vračajo in jih letalske družbe obravnavajo kot običajne potnike,” pravijo. Muršič opozarja, da razpis govori o prijaviteljih z izkušnjami, kar nakazuje na vzpostavljanje stalne prakse “odstranjevanja ljudi, ki naj tu ne bi imeli kaj iskati”. Podpisnik pisma Nikolai Jeffs pravi, da se tako ustvarja negativen odnos do vseh tujcev, kar poglablja ksenofobijo. Na njihov poziv k odstranitvi razpisa se policija ni odzvala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.