Slovenija
2 ogledov

Prostovoljstvo raste

Največ prostovoljcev je v Sloveniji med gasilci. (Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Prostovoljci. Vse več jih je med brezposelnimi in bodočimi upokojenci.

Delo. Za prostovoljstvo se odloča vse več ljudi; zaradi krize je med njimi tudi vse več brezposelnih, opažajo na Slovenski filantropiji (SF).

Nova pravila

V začetku prihodnjega meseca bo začel veljati novi zakon o prostovoljstvu, ki prinaša:

Dogovor. Prostovoljska organizacija (PO) mora s prostovoljcem skleniti pisni ali ustni dogovor o tem, kakšno bo prostovoljno delo in koliko časa bo trajalo, ter o mentorju, usposabljanju in povrnitvi morebitnih stroškov.

Potrdilo. PO mora prostovoljcu izdati potrdilo o prostovoljnem delu, če ga prostovoljec zahteva.

Evidenca. PO bodo morale voditi evidenco o prostovoljcih in številu opravljenih prostovoljnih ur, vpisane bodo v razvid in bodo morale enkrat na leto poročati Ajpesu.

Stroški. Prostovoljec ima pravico do povrnitve potnih stroškov in stroškov za prehrano, in sicer na podlagi računov ali v pavšalu, ki ne sme biti višji od petine povprečne slovenske plače.

Zavarovanje. Prostovoljska organizacija mora prostovoljca, če ta opravlja nevarna dela, nezgodno zavarovati.

“Srečujemo ljudi, ki že kar nekaj časa iščejo službo in so nad tem že kar malo obupali, vendar želijo vseeno nekaj narediti in biti koristni v družbi,” je za Žurnal24 povedal Primož Jamšek s SF.

Kot je poudarila Vanda Remškar Pirc, vodja službe za nevladne organizacije na ministrstvu za javno upravo, si brezposelni s prostovoljnim delom lahko rešijo samopodobo, s tovrstno izkušnjo pa tudi lažje najdejo službo.

Raje kot pred televizor
Med prostovoljci je tudi vse več tistih, ki so tik pred upokojitvijo.

“Razmišljajo, kaj bodo počeli, ko bodo upokojeni, in vidijo prostovoljstvo kot eno izmed možnosti, kjer lahko izkoristijo svoje talente, znanje in izkušnje, ter ne zapravljajo časa samo pred televizijo,”
je pojasnil Jamšek.

V Sloveniji največ prostovoljcev dela na področju civilne zaščite kot prostovoljni gasilci, pa tudi v socialnem varstvu.

“Veliko ljudi bi delalo z otroki, radi bi jim pomagali v bolnišnicah, vendar tu ni toliko potreb, kajti danes so poleg otrok, ki so hospitalizirani, starši,” je dejal Jamšek.

Dodal je, da jim trenutno bolj primanjkuje prostovoljcev, ki bi pomagali starejšim po bolnišnicah, potrebujejo pa jih tudi za obveščanje migrantskih delavcev o njihovih pravicah ali organiziranje različnih akcij zbiranja denarja zanje.

Kako narediti prvi korak?
Tisti, ki želijo postati prostovoljci, lahko prve informacije dobijo na spletni strani Prostovoljstvo.org. Za nasvet lahko pokličejo SF ali o tem povprašajo prostovoljsko organizacijo v svoji bližini.

Bodoči prostovoljci se lahko udeležijo dvodnevnega usposabljanja SF, kjer dobijo informacije o pravicah in etiki. Seminar sicer stane 10 evrov, za tiste, ki tega ne zmorejo plačati, pa je brezplačen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.