Slovenija
4 ogledov

Protest bo, če je županom prav ali ne

V RCI (na fotografiji na obisku v naselju Hudeje) menijo, da legalizacija romski Žurnal24 main
Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike prihaja pred vlado, podpirajo jih župani Bukovec, Zupet in Hudoklin, nasprotujejo pa jin Kastelic, Muhič in Bogovič.
Alojzij Kastelic , župan Občine Trebnje, se je prvi in do zdaj edini javno odzval na napovedani shod Regijske civilne iniciative (RCI) za reševanje romske problematike pred stavbo Vlade Republike Slovenije. Za njihova stališča o tem smo povprašali tudi župane drugih občin, na območju katerih deluje RCI.
 

Datum še ni znan

Shod. Datum protestnega shoda pred stavbo Vlade RS, ki ga RCI napoveduje za konec tega meseca, bodo objavili naslednji teden. Na protestu bodo izrazili nasprotovanje legalizaciji in širitvam romskih naselij ter zahtevali programe za vključevanje Romov v družbo in da morajo Romi tisto, kar dobijo od države, tudi zaslužiti.

“Ne Občina Trebnje ne katerikoli njen predstavnik ni član RCI. Zagotavljam, da se občinski svet in občinska uprava ne strinjata s stališči RCI. V nasprotju z izjavami RCI Občina Trebnje s pristojnimi organi dobro sodeluje in si prizadeva za čimprejšnjo legalizacijo romskega naselja,”& amp; amp; amp; lt; /em> je med drugim v svojem odzivu zapisal župan Kastelic.

“Kastelic se spreneveda”
“Trebanjski župan se očitno spreneveda. Pred časom je bil na sestanku RCI in dobro ve, da je član RCI tudi Darko Pekolj iz Račjega sela, ki je občan Občine Trebnje in kot tak tudi zastopa te interese. Sicer pa: ko sem našteval, iz katerih občin so predstavniki v RCI, sem imel v mislih območja občin, ne občine kot ustanove, kot je to razumel župan Kastelic,” pravi Silvo Mesojedec , predsednik RCI.

V njegovem sprenevedanju Mesojedec vidi tudi pristop k reševanju romske problematike: “Krajanov občina sploh ne vpraša za mnenje o reševanju romske problematike. Tudi zato našega članstva ne predstavljajo člani občinskih svetov, temveč ljudje, ki se s temi težavami spopadajo vsak dan.”

Država, zbudi se
Anton Zupet
, župan Občine Škocjan, meni, da je rešitev romske problematike v zaposlovanju, in pri tem izpostavlja projekt romskega zaposlitvenega centra, ki ga je pred leti ustanovila Občina Škocjan skupaj z 12 drugimi občinami oziroma je, po njegovih besedah, to storil Marko Štrovs , sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. “Če RCI zahteva rešitve za vključevanje Romov v družbo, jih absolutno podpiram. Glede protesta menim, da je prav, da se stvari izpostavijo tudi javno na tak način, sicer gre karavana dalje svojo pot,” še pravi Zupet.

Število Romov je približno, saj se število prebivalcev romskih naselij nenehno spreminja, vsi se tudi ne opredelijo za Rome. 

 
Prizadevanja RCI podpira tudi Ivan Bukove c, župan Občine Semič: “Zadnji čas je, da se država začne resneje in hitreje ukvarjati z romskimi vprašanji. Vsem občanom, ki se bodo želeli udeležiti napovedanega protesta, bomo to tudi omogočili.”

Franc Hudoklin , župan Občine Šentjernej, pa pravi, da bo, če bo treba, tudi sam šel na shod, saj meni, da državni organi na tem področju niso naredili ničesar, breme pa naprtili lokalnim skupnostim.

So še drugi načini
“Tovrstne probleme je treba reševati povsem drugače in nikakor ne s shodi in podobnimi akcijami,” trdi Franc Bogovič , župan Občine Krško.

Kot pravi, podpira pot, po kateri k urejanju romske problematike stopa njihova občina, ki je za legalizacijo naselja odkupila zemljišča in pripravila pogoje, ki omogočajo, da lahko Romi odkupijo parcele, na katerih stojijo njihovi domovi. “Vse drugo ustvarja nepotreben nemir in ne pomaga pri iskrenem reševanju te problematike,” dodaja Bogovič.

Alojz Muhič , župan Mestne občine Novo mesto, kot nam je sporočil, ne podpira RCI in ne njihovega napovedanega shoda.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.