Slovenija
32 ogledov

Protest hrvaških novinarjev po novinarski konferenci Cerarja

Miro Cerar Saša Despot
Hrvaško novinarsko združenje protestira, ker hrvaški novinarji, ki so spremljali izjavo Mira Cerja, niso dobili možnosti, da bi zastavili vprašanja. "Pri novinarjih, ki sta postavila vprašanja, nacionalnost ni imela nikakršne vloge," odgovarjajo v kabinetu premiera.

Hrvaško novinarsko društvo (HND) je protestiralo zaradi včerajšnje novinarske konference slovenskega premiera Mira Cerarja, ki je bila sklicana po seji vlade na kateri so odločali o imenovanju novega arbitra v arbitražnem postopku glede meje med Slovenijo in Hrvaško. Več hrvaških novinarjev, ki so spremljali novinarsko konferenco v Ljubljani, se je namreč združenju pritožilo, da niso mogli postavljati vprašanj.

"Vprašanja smo morali poslati vnaprej"

"Zaradi težkih obtožb in  že obstoječih hrvaško-slovenskih napetosti povezanih z delom Arbitražnega sodišča, je HND preveril vsa dejstva in ugotovil, da so od novinarjev, ki so prišli na novinarsko konferenco zahtevali, da vprašanja za predsednika vlade pošljejo vnaprej. Vprašanja so poslali novinarji HTV ter zagrebških dopisništev Aljazeere Balkans in TV N1, ki so skupaj s snemalci priporovali v Ljubljano. Pravico do odgovora sta dobila le novinarja najbolj gledanih slovenskih televizij, TV Slovenija in POP TV. Vsi ostali, vključno z novinarko Slovenske tiskovne agencije, odgovorov na svoja vprašanja niso dobili," so zapisali na svoji strani.

V NDH poudarjajo, da je odločitev predsednika vlade, da vprašanja dovoli le določenim novinarjem, nedopustna ter napad na javni interes.

"Predvideni sta bili dve vprašanji!"

"Po včerajšnji izjavi za medije predsednika slovenske vlade po seji vlade sta bili predvideni dve vprašanji. Pri novinarjih, ki sta postavila vprašanja, nacionalnost ni imela nikakršne vloge. Izvedba izjave za javnost je bila povsem v skladu z običajnimi strokovnimi praksami, ki veljajo ob tovrstnih dogodkih," odgovarjajo v kabinetu predsedsednika vlade, kjer, kot pravijo, protest hrvaškega novinarskega združenja zavračajo in obžalujemo.

Premier je pojasnil vsa slovenska stališča

"Ob komuniciranju zadev, povezanih z arbitražnim sporazumom, Vlada Republike Slovenije posebej skrbi, da pri tem spoštuje naravo arbitražnega postopka in zaveze v arbitražnem sporazumu, ki med drugim določajo tudi način podajanja izjav, da se ne ogrozi dela arbitražnega sodišča. Tako je predsednik vlade v svoji izjavi, nato pa tudi v odgovorih na vprašanja, pojasnil vsa stališča Vlade Republike Slovenije. S tem je tudi odgovoril na morebitna predhodna vprašanja v zvezi s to tematiko," dodajajo v uradu predsednika vlade.

Na protest hrvaških novinarjev so včeraj na Twitterju Cerarja opozorili tudi nekateri slovenski novinarji.

Novinarji bi morali novinarsko konferenco čakati pred vlado

Urad vlade za komuniciranje je sicer vabilo na novinarsko konferenco premiera Cerarja poslal le dvajset minut pred začetkom. Novinarsko konferenco so tako zamudili tisti novinarji, ki se niso nahajali v bližini vlade, kjer je ta potekala. Opozorilo, da spremljanje novinarske konference, za katero je vladalo veliko zanimanje javnosti, ni bilo omogočeno vsem novinarjem, so na uradu za komuniciranje zavrnili. "Iz obvestil medijem, ki so bila včeraj posredovana iz Kabineta predsednika vlade in Urada vlade za komuniciranje, je bilo razvidno, da bo neposredno po današnji seji vlade tudi izjava za medije. Glede na ta obvestila ter z vidika interesa medijev po čimprejšnji izjavi po zaključku seje ocenjujemo, da je bil čas od sklica izjave (takoj po končani seji vlade) do začetka same izjave primeren, kar dokazuje tudi izjemno velika udeležba predstavnikov medijev na izjavi predsednika vlade."

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 11
  • Tupamaros 17:36 14.avgust 2015.

    A se kdo spomni kako brilijantno je tiskovne konference vodil Jelko Kacin. Nastavil ga je JJ ker je rabil voditelja tiskovnih konferen v najtežjih časih osamosvojitve. Takrat smo bili 90 % za domovino. 10 % pa je bilo članov KPJ. Sedaj je obratno.

  • slajan 16:43 14.avgust 2015.

    Užaljeni? Ko so samovoljno prekinili arbitražo vse OK ko Cerar ne odgovarja problem?

  • Avatar praufo
    praufo 13:47 14.avgust 2015.

    ubogega cmerarja , to je pa boljš, hotu sem napisat, ne žali ubogega cmerarja, ki se samo cmera