Slovenija
3406 ogledov

Kulturniki do spodnjic: Policija legitimirala igralca

protest kulturnikov Primož Bezjak posnetek zaslona
Aktiv delavk in delavcev v kulturi je opozoril na pomanjkljiv odziv ministrstva za kulturo.

Ob 15. uri se je v Ljubljani začel drugi protestni dogodek Aktiva delavk in delavcev v kulturi, s čimer želijo opozoriti na pomanjkljiv odziv ministrstva za kulturo v času epidemije novega koronavirusa. Približno 500 ustvarjalcev se je s Prešernovega trga odpravilo do ministrstva za kulturo. 

Pred stavbo ministrstva so oblikovali kolono in pred vhod odložili predmete in rekvizite, ki jih uporabljajo pri ustvarjanju. Opaziti je bilo več računalniških mišk, slušalke, mikrofon, slikarsko paleto, čopiče, barve, knjige, plakate, lasuljo, piščali. Igralec Primož Bezjak je odložil svojo obleko kot igralski rekvizit. Igralca, ki je v spodnjem perilu stal pred stavbo ministrstva, je legitimirala policije, ki naj bi proti njemu uvedla postopek. 

Kultura želi odprt dialog

Pred drugo kulturno akcijo so pobudniki zapisali, da ne glede na vse njihove pozive, dopise, izjave, apele, pojasnila in akcijo ministrstvu za kulturo še vedno ni jasno, o čem govorijo, zato bodo povedali še enkrat. Članica aktiva, umetnostna zgodovinarka in kritičarka Petja Grafenauer, je pred pričetkom današnje akcije za STA povedala, da vlada sicer zelo dobro razume, kaj ji skušajo dopovedati. To ni vprašanje. Vprašanje so ukrepi, "ali bo vlada prevzela na svoja pleča to, da bo pustila, da se z umetnostjo in kulturo v tej državi zgodijo slabe stvari".

Podarila je, da ne trdijo, da je drugim interesnim skupinam in delavcem lažje. Predvsem gre po njenih besedah za to, da mora vlada prepoznati vrednost kulture in umetnosti, če naj ministrstvo za kulturo služi svojemu namenu. Kar zahtevajo, je sprejetje ukrepov, ki presegajo zgolj nujne socialne ukrepe, kot so jih sicer sprejele tudi nekatere druge države, ki imajo podoben BDP. "Tu ne gre le za denar. Gre tudi za dobro voljo, mogoče tudi za kakšno reorganizacijo, za odprt dialog, ki si ga kultura vedno želi, kaj šele s svojim ministrstvom. Menimo, da je stanje v tej situaciji za kulturnike resnično žalostno, da so šli na ulico," je sklenila.

Ministrstvo za kulturo se je na prvo akcijo odzvalo s skoraj desetminutno videoizjavo, v kateri je državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc med drugim zanikala navedbe o neodzivnosti ministrstva. Na današnji akciji pa so pobudniki prebrali svoj odgovor na izjavo državne sekretarke, v katerem so med drugim zapisali, da "državna sekretarka kulturnikom in kulturnicam očita jezo in pohod na ulice, a ne uvidi, da je nastalo stanje žalostna posledica odločitev, dejanj in nagovora institucije, v katere imenu govori".

Kot so napovedali pobudniki, nameravajo z akcijami za kulturo, v kolikor ne se ne bo nič spremenilo, nadaljevati.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
 • kapibara 10:00 03.junij 2020.

  Takole slečenemu nebi bilo vroče, v rudniku ali kamnolomu delat..

 • kapibara 09:59 03.junij 2020.

  Ta poba ve, kdaj se je moral roditi.. pod ta staro Milicija, bi jih s pendrikom čez šimbas dobil..

 • Avatar Leon
  Leon 06:32 03.junij 2020.

  Nekulturni komentarji so dokaz pomanjkanja kulture v Sloveniji . Zelo je zaskrbljujoče za bodoče generacije .