Slovenija
245 ogledov

Protest mamic in apel zdravnikom: "Vsi smo Neža"

Zala Arnolj
1/8
Saša Despot
Apeliram na vodstvo kliničnega centra, da pošlje Nežo na nadaljne zdravljenje v tujino, je prosila obupana mamica.

"Vsi smo Neža," je predstavnikom medijev, zdravnikom in vsej slovenski javnosti sporočala skupina približno petnajstih mamic, ki so se dopoldne zbrale pred Pediatrično kliniko v Ljubljani. Jezne, s solzami v očeh so na UKC naslavljale prošnjo, naj malo deklico Nežo vendarle pošljejo v tujino na zdravljenje.

"Nobena mama na tem svetu ne bi smela čez takšno kalvarijo, kot sem šla jaz, mojemu Reneju so želeli odrezati nogo. Ona je še v hujši situaciji," je v solzah dejala  Amela Talić, pobudnica shoda v podporo družini Neže Arnolj, ki so jo v UKC zdravili zaradi srčnega popuščanja, vendar žal neuspešno. Staršem so sporočili, naj se pripravijo najhujše, čeprav se po besedah staršev, njeno stanje izboljšuje.

Na zbor pred pediatrični kliniko je prišla tudi dekličina mama Zala Arnolj, ki je javno prosila, naj deklico napotijo na zdravljenje v tujino, saj se mudi:"Apeliram na vodstvo kliničnega centra, da pošlje Nežo na nadaljnje zdravljenje, če so tukaj izčrpane vse možnosti. Jaz ne verjamem, da se Neže ne da zdraviti naprej, to pa zato, ker vse kar je bilo do sedaj povedano, ni držalo. Ne verjamem tudi zato, ker sta mi zdravnika včeraj osebno rekla, da je treba Nežo poslat na zdravljenje v tujino. Imen ne bom izpostavila, sta pa omenila tudi ostale kolege, da se strinjajo. Apeliram na vodstvo kliničnega centra, to je življenje moje hčerke. Zakaj je tak interes kliničnega centra, za vas za nepomembnega otroka," je direktorju Pediatrične klinike v Ljubljani dr. Rajku Kendi in predstojniku srčne kirurgije dr. Ivanu Vidmarju dejala mamica Zala.

Zala Arnolj  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Jezne mame so zdravnika spraševale, koliko otrok bo še moralo umreti in jima zabrusile, da niso bogovi v belem, ampak da so plačani z denarjem davkoplačevalcev. Ob tem so mame spomnile tudi na zdravniško stavko, ki se je začela prav danes.

Zdravnika sta ponovila, da so pričakovali, da bo deklica zaradi kritičnega stanja, v katerem je bila, umrla: "Na to, da smo Nežo obsodili na smrt, moram reagirati, ker to ni res. Res je, da smo napačno ocenili, da bo smrt nastopila kmalu, saj do takšnih pomot pride od desetih do petnajstih odstotkih primerov in tega ne skrivamo. Sedaj, ko otrok živi in se popravlja, mi delamo vso terapijo, kot jo delajo povsod po svetu," je pretresen odgovoril dr. Vidmar in dodal, da starši ne dovolijo, da bi otroka še enkrat pregledali. Starši ne želijo, da bi drugo mnenje pripravili na UKC, saj zdravnikom ne zaupajo. Zahtevajo, da deklico pregleda tuj zdravnik, ki ne bi naredil drugega mnenja zgolj na podlagi dokumentacije pač pa na podlagi ponovnega pregleda. 

Ali vam res zgledamo kot sovražniki otrok?


"Problem je v tem, da starši sploh ne dovolijo, da bi otroka še pogledali za oceno, kam in s kašnimi podatki ga poslat. Napotitev v tujino obstaja takrat, kadar je zdravljenje v Sloveniji izčrpano in kadar hkrati obstaja možnost, da obstaja center v tujini, ki zna to bolje od nas,"
je pojasnil Kenda in dodal, da bo popoldne konzilij zdravnikov še enkrat odločal od tem: "Na konziliju bomo ugotovili, ponovno iz podatkov, ki obstajajo, saj najnovejših nimamo, ali je možnost, da bi deklico v nekem tujem centru pozdravili bolje, kot to znamo mi. Ali vam res zgledamo kot sovražniki otrok? Zelo se motite!" je deja Kenda in ob tem opozoril, da mala Neža zaradi protestiranja zagotovo ne bo ozdravela: "Danes se bomo pogovarjali o zahtevi staršev, ki so jo dali na zavarovalnico, od koder smo dobili vprašanje, če so možnosti v Sloveniji izčrpane ali obstaja center v tujini. Če možost niso izčrpane in če obstaja, bomo otroka napotili v ta center in zavarovalnica bo brez težav povrnila vse stroške."

Rajko Kenda | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Sicer je Kenda ponovno poudaril, da deklica ne leži pri njih, torej na pediatrični kliniki: "Ta deklica nima nobene zveze s programom otroške srčne kirurgije, ta deklica nima srčne napake, in ne mešajte. To pravim zaradi sebe, ker me napadajo po celi Sloveniji," je dejal.

Na podlagi zdravstvene dokumentacije iz UKC Ljubljana, v kateri je zapisano, da je nadaljevanje zdravljenja neutemeljeno, pa je premestitev deklice praktično nemogoča.

Zbornica: Drugo mnenje je treba najhitreje pridobiti

Na dogajanje so se odzvali tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, kjer poudarjajo, da gre za izjemno zahteven primer. Poudarjajo, da zdravniške dokumentacije za katero so prosili že v petek, še niso dobili. "Trenutno je najbolj zaskrbljujoče predvsem izgubljeno zaupanje dekličinih staršev v nadaljnje zdravljenje v UKCL, zato je treba kar najhitreje pridobiti drugo mnenje ustrezno izkušenega strokovnjaka na tem zahtevnem zdravstvenem področju."

Konzilij že odločil

Medtem so z UKC Ljubljana sporočili, da so  se na zdravniškem konziliju danes sestali vsi, ki spremljajo potek zdravljenja dveletne deklice.S sklepi zdravniškega konzilija bodo najprej seznaniti starše dveletne deklice. Sestanek s starši in zastopnico pacientovih pravic je dogovorjen za jutri.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • primoz.g 20:18 09.november 2016.

    Jest mislm ŠE vedno nekako zaupam Našim zdravnikom, Upam da ne zaman ! Mislim da jih je bogi otrok res presenetil in ostal živ navkljub napovedim, zdej ZAKAj je do tega prišlo pa težko rečem KER nisem ZDRAVNIK, lahko je ...prikaži več naključje (kar zna tudi biti resnica) lahko pa (spet upam da ne) samo malomarna obravnava, ali morda celo varčevanje, v zadnje niti ne upam verjet. Ne upam pa se niti postavit v kožo staršev, ali zdravnikov, niti pod razno, ker če bi se, bi tukaj napisal tako štalo da bi me zjutraj obiskala policija, pa ne bom. Zato dajte pustit malo dihat tudi stroki.OTROKU pa VSE NAJ NAJ NAJ

  • Žurnalček 16:37 09.november 2016.

    Kaj delate štalo od na smrt bolanega otroka !! Otrok je neozdravljivo bolan in ne vem kaj bi starši radi ? Pa dohtarji niso avtomehankarji , ki zamenjajo del in gremo naprej , če pa ni v redu narejeno , ...prikaži več se pa pritožimo inšpekciji. Človek z možgansko kapjo , tako silovito , ne bo nikoli več človek ampak samo osebek prikovan na posteljo . Kot takemu pa tudi zamenjava srca ne bo pomagala ! Doktorji ne morejo biti krivi za OKVARE IN ODPOVEDI ORGANOV , ampak je za to lahko kriva samo z slabimi geni in prirojenimi napakami rojena oseba! Meni je hčerka doživela penicilinski šok in bila klinično mrtva pri starosti 20 mesecev , pa mi na pamet ne pade , da za to obrtožim sestro , ki ji je dala injekcijo , kaj šele pediatra , ki jo je rešil smrti !!

  • macola 12:27 09.november 2016.

    G. Kenda....se opravičujem za neprimeren izraz! A vaš odgovor ne pove nič drugega, kot vašo globoko užaljenost in prizadetost, ker ste očitno nezmotljivi. Ne, ne poznava se, pa tudi nimam nobene želje vas spoznati. Bi pa prosil, da odgovorite na ...prikaži več vprašanja, ki jih navajajo ljudje. Zakaj se Neža ne more premestiti, zakaj zavlačujete, zakaj starši ne morejo dobiti drugega mnenja.... Hvala.