Slovenija
463 ogledov

Protest napovedali tudi sindikati

protest sindikatov Anže Petkovšek
V izjavi za javnost so našteli kršitve pravil pri pripravi zakonodaje in opozorili, da socialnega dialoga ni.

Pet sindikalnih central je danes v izjavi za javnost spomnilo na odsotnost socialnega dialoga in na sistematično in namerno kršenje pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). V izjavi so našteli kršitve pravil pri pripravi zakonodaje, zaradi katerih so se odločili sodelovati na petkovem protestu proti vladi v Ljubljani.

Reprezentativne sindikalne centrale Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost opozarjajo, da vlada krši pravila o delovanju ESS, ki ji nalagajo, da s socialnimi partnerji sodeluje pri pripravi zakonov, zlasti tistih, ki zadevajo socialno-ekonomski položaj ljudi, še preden jih sprejme in posreduje v DZ.

Domnevne kršitve pri sprejemanju več zakonov

Najbolj očitno je vlada po njihovem pravila kršila že pri interventnih zakonih, pri zakonu o nacionalnem demografskem skladu, zakonu o debirokratizaciji in še bolj pri aktualnem predlogu sprememb davčne zakonodaje, ko je, tako centrale, ESS povsem prezrla.

Gre za zakone, ki po prepričanju sindikatov predstavljajo razgradnjo socialne države, rušijo solidarnost in vodijo k večji razslojenosti družbe. "Tako je v celoti izničila smisel imenovanja pogajalske skupine tega organa, katere namen je bil, da spremembe zakonov, preden jih potrdi vlada in še preden so posredovane v DZ, v največji možni meri uskladi med socialnimi parterji. Še zlasti je to nesprejemljivo pri zakonih, ki zadevajo zelo širok krog ljudi in imajo izrazito dolgoročne učinke, kakršni so tudi omenjeni predlogi zakonov," menijo.

Reprezentativne sindikalne centrale – Zveza Svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost – pa so tudi posredovale pismo Evropski komisiji, v katerem opisujejo stanje socialnega ne-dialoga v Sloveniji. V njem pozivajo evropske institucije k apelu slovenski vladi, naj nemudoma preneha s sprejemanjem enostranskih rešitev.

''Vlada je osrednji prostor socialnega dialoga izvotlila''

Povedali so še, da je vlada ukinila osrednji prostor socialnega dialoga v državi, zato "sindikalne centrale ne vidimo smisla, da bi pri tej farsi še sodelovale," so zapisali in dodali, da želijo z bojkotom sej ESS opozoriti, da socialnega dialoga v državi ni več, odgovornost za to pa nosi vlada.

Dokler sindikalne centrale od vlade ne bodo dobile trdnih zagotovil, da bo dosledno spoštovala pravila in sanirala škodo, se sej ESS in njenih delovnih teles ne bodo udeleževale, poudarjajo. Ob tem pa napovedujejo, da bodo branile socialno državo na druge razpoložljive načine. Vladno izničenje prostora za socialni dialog ter predlogi, katerih namera in posledica je razgradnje socialne države, so razlogi za odločitev, da se bodo sindikalne centrale podpisnice udeležile petkovega protestnega shoda v Ljubljani, so še zapisali v današnji izjavi.

Protestniki, ki vsak petek že več kot eno leto izražajo svoje nestrinjanje, so za 28. maj napovedali "vseslovensko vstajo za predčasne volitve".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Detel5ica 16:18 26.maj 2021.

    Ima kdo nasvet,kako organizirati protest proti Štruklju in drugim nekoristnim zajedalskim sindikatom ?

  • Thomas_Velazquez 16:06 26.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar jate
    jate 13:25 26.maj 2021.

    pravilno!! le v kup le v kup uboga gmajna....vile ,kose naj vihtijo,da stremo kapitalske stolčke in korita brez dna...