Slovenija
16 ogledov

Protest policistov

Žurnal24 main
Policisti, vojaki, gasilci, vsi, ki so zaradi okoliščin dela včasih uživali pravico do benificirane delovne dobe, bodo 31. avgusta protestirali pred ministrstvom za delo.

Kot nam je povedal Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije, na shod pozivajo policiste in kriminaliste ne glede na članstvo v sindikatu, pridružili pa naj bi se jim tudi vojaki, gasilci, vsi, ki so nekoč uživali pravico do benificirane delovne dobe.

Denarja za izvedbo obljubljenega ni
Spomnimo. Veljavna pokojninska zakonodaja iz leta 2000 je nekdanji sistem drugačnega štetja delovne dobe na benificiranih delovnih mestih pretvorila v sistem obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, v katerega so vključeni vsi, ki 1. januarja 2001 niso imeli 25 let pokojninske dobe.

Policijski sindikat se še ni odločil, ali se bodo priključili protestu. "Sindikat ima organe, ki o tem odločajo. 17. imamo sejo sveta in tam se bomo odločili, ali bomo protest podprli ali ne, in če ne bomo, kakšne ukrepe bomo sprejeli," pravi predsednik Policijskega sindikata Branko Prah.

"Zavarovancem je bila za vsa delovna mesta enotno določena dodana doba, to je tri mesece na leto, delodajalec pa od takrat plačuje določen odstotek na individualen račun vsakega delavca. Kljub dejstvu, da se je s 1. 6. 2010 uvedla enotna stopnja 10,55 odstotka prispevka na bruto plačo za vse, denarja za poklicno upokojevanje ni dovolj," poudarja Petrovič in izpostavi še, da je država s tem porušila razmerja in tako razvrednotila določene poklice, tudi policista.

 

Sedanji izračuni kažejo, da zbrani denar na individualnih računih ne bo zadoščal za izplačilo znižanih poklicnih pokojnin. Kar pomeni, da bodo zavarovanci tega sistema obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja prisiljeni delati dlje, kar v celoti izniči pravice, ki jih je obljubljala prejšnja pokojninska reforma.

Sindikat policistov Slovenije zato poziva na miren protestni shod, ki bo 31. avgusta pred ministrstvom za delo. "Šlo naj bi pravzaprav za nekakšen uvod v vročo sindikalno jesen, saj bodo sledili še drugi protesti javnega sektorja," še pove Petrovič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.