Slovenija
17 ogledov

Protest pred Darsom

protest pred Darsom
1/12
Žurnal24 main
Kljub protestu podizvajalcev stališče Darsa ostaja nespremenjeno. Pritiski, ki so se izvajali na družbo, niso v duhu zakonitega reševanja problematike, menijo na Darsu.
Dars ni naredil ničesar, razen tega, da se izgovarja, kako se trudi rešiti težavo in da imajo premalo ljudi.
Mirko Požar, predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) namreč noče poplačati podizvajalcev za odseke pomurske avtoceste, čeprav je po zakonodaji in pogodbah to dolžna storiti. Dars je dobil tudi priporočilo vlade, naj nujno poplača podizvajalce, vendar se na to družba ne odziva.

V skrajnem primeru zapora avtocest
"Mi smo danes Darsu ponudili še enkrat roko in pripeljali to dokumentacijo in jo ponudili v odkup, v kolikor jo bodo prevzeli in so pripravljeni zanjo tudi plačati," je poudaril Mirko Požar, predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu. Po njegovem mnenju je tudi dolžnost Darsa, da unovči bančno garancijo. "V primeru neukrepanja bomo prisiljeni izvesti najhujše ukrepe državne nepokorščine, kot so zapore vseh avtocest, demontaže vgrajene in neplačane opreme," je izpostavil

Istega dela ne bodo plačevali dvakrat
"Znova poudarjamo, da DARS d. d. istega dela ne more in ne bo plačal dvakrat, ker to ni v skladu z zakonodajo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Uprava pričakuje, da bodo tako podizvajalci kot vsa slovenska javnost pripravljeni sprejeti argumente, na osnovi katerih se ne moremo odločiti in poplačati podizvajalcev, ker smo to delo že plačali glavnim izvajalcem,
Matej Duhovnik, predsednica uprave Darsa

Na Darsu so sporočili, da so pridobili pravno mnenje Inštituta za gospodarsko pravo Maribor. V mnenju je nesporno ugotovljeno, da: "Če je DARS d.d. za delo, ki ga je opravil podizvajalec, že plačal izvajalcu, je zahtevek podizvajalca neutemeljen." "V primeru, da je glavni izvajalec v prisilni poravnavi oziroma stečaju, pa je iz omenjenega pravnega mnenja razvidno, da že ob ugotovitvi dejstva insolventnosti glavnega izvajalca (podjemnika) preneha podlaga za uporabo določb 631. člena Obligacijskega zakonika, ki govori o neposrednih plačilih podizvajalcem. Zato DARS d.d. kot naročnik del od  trenutka ugotovitve insolventnosti glavnega izvajalca ni več upravičen neposredno izpolnjevati zahtevkov podizvajalcev, temveč lahko svoje obveznosti do glavnega izvajalca izpolnjuje  izključno le njemu. S tem, ko to naredi, je svoje obveznosti prost."
 
Dars je prejel večino zahtevkov konec leta 2010, nekaj primerov pa se nanaša na dela, opravljena med leti 2003 in 2007. Podizvajalci so z glavnim izvajalcem vstopali v poslovna razmerja, o katerih Dars ni bil seznanjen, v nekaterih primerih pa so bili šele naknadno obveščeni, da so ta razmerja vključevala med drugim pogodbe o odlogu plačil, kompenzacije in podobno.

Za sabo imajo že tri mesece dogovarjanja brez zaključkov. Imajo tudi dogovor, kjer so 28. januarja podpisali, da bodo težavo rešili sporazumno in najhitreje pravno, vendar se do danes ni zgodilo nič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.