Slovenija
50837 ogledov

Putin vrača udarec Sloveniji: To zahteva od uradne Ljubljane

Novice: Putin vrača udarec Sloveniji: To zahteva od uradne Ljubljane Epa
Rusko zunanje ministrstvo je danes slovenskemu odpravniku poslov izročilo noto z zahtevo, da se število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi zmanjša za štiri osebe, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v odzivu zapisali, da so nad odločitvijo Rusije negativno presenečeni.

"Kot odgovor na neprijazne ukrepe, ki jih je pred tem sprejela Ljubljana v zvezi z zmanjšanjem števila osebja na ruskem diplomatskem predstavništvu in poslabšanjem pogojev njegovega delovanja, je bila slovenskemu diplomatu izročena nota z zahtevo, da v desetih dneh zmanjša število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi za štiri osebe," so sporočili z ruskega ministrstva.

"Na podlagi načela vzajemnosti je bila sprejeta tudi odločitev, da se prilagodijo pogoji delovanja slovenskega diplomatskega predstavništva v Moskvi glede na položaj, v katerem se je znašlo naše veleposlaništvo v Ljubljani," so dodali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Na ministrstvu so zapisali še, da so slovenskemu diplomatu izrazili odločen protest "zaradi neutemeljenih poskusov slovenskih oblasti, da bi obtožile Rusijo za vojne zločine v Ukrajini, in zaradi vojaške pomoči Slovenije neonacističnemu režimu v Kijevu".

Medtem pa so na MZZ zapisali, da je odločitev "negativno presenečenje", ob tem pa pojasnili, da nameravajo odločitev Rusije preučiti z vseh vidikov ter se posvetovati z državami članicami EU, ki so v podobnem položaju, in se nato ob primernem času tudi ustrezno odzvati.

Slovenija je sicer v začetku aprila zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi. S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem. Slovenija je sicer pri tem uporabila določila 11. člena dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in izbiro, kdo je moral veleposlaništvo zapustiti, prepustila Rusiji.

 
Komentarjev 26
 • igor52 15:18 22.maj 2022.

  Ne vem, kaj počno uredniki tele spletne strani. Tudi svoboda govora ima svoje omejitve.

 • Naklonsky 14:07 22.maj 2022.

  Levaki pa v jok, ha ha! Smrt blesavim komunjaram!

 • Avatar Syn
  Syn 10:14 20.maj 2022.

  Naše riti so negativno presenečene?? Resno?? So pa res pribiti do amena. Upam, da Rusi prekinejo s Slovenijo vse diplomatske in poslovne stike, pa vidim kako dolgo bo naše gospodarstvo zdržalo. Dva tedna in eno sredo. Res imamo kretene na ...prikaži veča odgovornih mestih, ni kaj.