Slovenija
21 ogledov

Protest, vlade pa ni doma

Vlada
1/2
Dejan Mijović
Pogajanja. Od tega torka dopoldne imamo kar tri pogajalske skupine. Vse še brez napredka. Stavka. Pet minut pred dvanajsto bodo stavkajoči javni uslužbenci zasedli ulice večjih mest.

“To je sizifovo delo,” je bil ta torek okoli 17. ure slikovit eden od sindikalistov, potem ko ni bilo videti, da bi več ur pogajanj dan pred stavko prineslo kakšen napredek.

Sindikati so sicer pričakovali, da se bodo poslej pogajali le še s peterko ministrov pod vodstvom Andreja Vizjaka. A se je že dopoldne zgodil zanje nepričakovan preobrat. Pogajanja so se namreč razdelila na tri sklope in zdaj tečejo v treh ločenih skupinah.

Ena skupina se pogaja o standardih in normativih v šolstvu, druga o plačah v javnem sektorju, Vizjak pa vodi pogajanja le o socialnih pravicah.

Od tega torka je javno tudi besedilo predloga zakona o uravnoteženju javnih financ, ki ga je vlada poslala v državni zbor. V tabeli povzemamo nekaj doslej manj znanih ukrepov. So pa v predlogu seveda vsi napovedani rezi v plače in dodatke javnih uslužbencev ter socialne transferje. Skupaj ima zakon 261 členov, s pojasnili pa kar 279 strani.

Zakon bo veljal do konca leta 2014. Plačni rezi bi proračun letos razbremenili za 130 milijonov, a bi imeli še za 205 milijonov evrov učinkov na “druga javnofinančna sredstva” (na zdravstveno blagajno in občine).

Še okoli 67 milijonov pa bo prihrankov zaradi nižjega regresa in povračil. Javni sektor temu ostro nasprotuje, zato bodo poleg stavke danes organizirani shodi pet minut pred 12. uro v Ljubljani, Celju, Kranju, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Murski Soboti, Kopru, Novi Gorici, Velenju in tudi na Ptuju, kjer se na obisku mudi vlada.

Komentarjev 4
  • mb 07:09 18.april 2012.

    saj že leta govorim, da gre Slovenija v smer fašistične diktature.no sedaj je to tudi postala.Vse metode, ki jih JJ&co; uporablja spominjajo na tosredjni sloj bo ubobožal, revnejša populacija bo itak pocrkala, bogataši pa bodo še bolj bogatisuper

  • mirko 23:19 17.april 2012.

    Svizci bodo dokončno poglodali slovensko gospodarstvo ! Potem bomo šli za hlapce po svetu s trebuhom za kruhom. Samo tujci družboslovcev ne potrebujejo, ampak samo delovne ljudi z tehničnimi poklici. Družboslovci se bodo doma praktično poskusili z vegetarijanstvom, trave je ...prikaži večje še zaenkrat dovolj.

  • nina 22:03 17.april 2012.

    demokracija vSloveniji se spreminja v diktaturo fašizma s podporo RKC dol z njimi čim prej,da ne naredijo še večje škode,kot so jo že TITO vrni se tu vlada anarhija.Daj cesarju kar je cesarjevega in bogu kar je božjega narod pa ...prikaži veča naj crkne čim prej.