Slovenija
19 ogledov

Protest vojakov zaradi ovir

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Sindikat vojakov Slovenije protestira: pri svojem delu so naleteli na številne ovire, ministrstvo jim je prepovedalo delovanje, dialog z njimi zavračajo ...

"Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je v 17 mesecih obstoja in delovanja naletel na številne ovire, zaradi katerih izražamo protest in vas na to želimo javno opozoriti, preden obvestimo ustrezne mednarodne institucije," v pismu predsedniku države Danilu Türku, premierju Borutu Pahorju in predsedniku DZ Pavlu Gantarju piše SVS.

Ministrstvo za obrambo Slovenske vojske ni obvestilo o obstoju Sindikata vojakov Slovenije in ministrstvo s sindikatom ne komunicira, razen prek medijev. Takoj ko smo ugotovili, da je tako, smo to prijavili pristojnemu Inšpektoratu RS za delo zaradi onemogočanja delovanja sindikata v Slovenski vojski. Inšpekcijski nadzor do danes ni bil izveden, vsaj o zaključku nismo bili obveščeni.
SVS

Kot navajajo v pismu, jim je ministrstvo za obrambo delovanje prepovedalo na osnovi zakona o obrambi. Med drugim je ministrstvo v dopisu sindikatu zapisalo, da z njimi nima sklenjene pogodbe in ni reprezentativen. Na te navedbe SVS odgovarja: "Sindikat vojske, obrambe in zaščite z ministrstvom prav tako nima sklenjene pogodbe za delovanje, pa brez težav deluje v Slovenski vojski že več let."

Neodzivna vlada ter inšpektorat
Po njihovih navedbah se na pozive SVS za ureditev nezakonitega stanja glede sistematizacij delovnih mest v Slovenski vojski in nezakonite uredbe vlade o umestitvi pripadnikov Slovenske vojske v plačno lestvico ni odzvala niti vlada. Nedejavni so tudi na inšpektoratu za delo, piše SVS. Tja so namreč podali prijavo zoper ministrstvo za obrambo, ker ministrstvo – razen prek medijev – s sindikatom ne komunicira. "Inšpekcijski nadzor do danes ni bil izveden, vsaj o zaključku nismo bili obveščeni. V tem času je Komisija za preprečevanje korupcije izdala načelno mnenje št. 179, s katerim je takšna ravnanja označila za koruptivna," še dodajajo.

Celotno pismo objavljamo na tej povezavi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.