Slovenija
21 ogledov

Protest za Tibet v Ljubljani

1/21
Žurnal24 main
Zavod Dharmaling je pred kitajskim veleposlaništvom v Ljubljani pripravil mirno zborovanje za mir in spoštovanje človekovih pravic v Tibetu.

 
 

Nič nimam proti olimpijskim igram, res pa je, da so te povezane s posebnimi vrednotami. V antičnem času so se med igrami ustavile vse vojne, vsi boji. Radi bi, da bi se nasilje ustavilo tudi v Tibetu, ne samo v času trajanja olimpijskih iger, ampak že danes.

Lama Shenphen Rinpoche, Dharmaling

 
Kljub deževnemu vremenu se je zbralo okoli 40 ljudi, ki so z mirnim protestom opozarjali na trpljenje tibetanskega naroda in krivice, ki jim jih povzroča kitajska vlada. Po njihovih besedah to traja že 50 let in se je po nedavnih dogodkih še poglobilo. Hkrati so izrazili zahtevo po spoštovanju temeljnih človekovih pravic v Tibetu in po začetku pogovorov za mirno in dokončno rešitev vprašanja Tibeta med predstavniki kitajske vlade in tibetanske vlade v izgnanstvu.

Predstojnik budistične kongregacije Dharmaling lama Shenphen Rinpoche je dejal, da niti od slovenske vlade niti od kitajskega veleposlaništva doslej niso dobili nobenega odziva, da pa je EU izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem v Tibetu, kar je po njegovem mnenju pomemben korak.

Večina udeležencev se je strinjala, da je bila velika napaka Mednarodnega olimpijskega komiteja, da je letošnje olimpijske igre dodelil Kitajski. Eden od njih je ob tem povedal, da bi bil bojkot olimpijskih iger s strani športnikov morda res preveč radikalen ukrep, in dodal, da k bojkotu pozivajo predvsem tiste obiskovalce in turiste, ki bi si olimpijske igre želeli ogledati v Pekingu.

Udeleženci zborovanja so svoje mnenje izražali s transparenti z napisi "SLOVEnija za svobodni Tibet" . Po pričakovanjih udeležencev so vrata veleposlaništva ostala zaprta, protestniki pa so se ob zvokih tibetanske glasbe po dobro uro trajajočem zborovanju mirno razšli.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.