Slovenija
4203 ogledov

Protestniki: "Bejž dol s kočije"

protest
1/24
Anže Petkovšek Protesti proti vladi Janeza Janše
Tudi danes so se na ulicah slovenskih mest zbrali protestniki na kolesih.

Tudi danes so se na ulicah nekaterih slovenskih mest zbrali protestniki, večinoma na kolesih, ki so izražali svoje nestrinjanje s politiko vlade. Najbolj množičen je bil tudi tokrat protest v Ljubljani. Podporo so tokrat slovenski kolesarski protestniki dobili tudi iz Berlina.

protest | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vseslovenski protesti so se začeli kot akcije z balkonov v času epidemije covida-19, aprila, ko je vlada sprostila prve ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, pa so se protestniki podali na kolesa. Proteste prek spletnih družbenih omrežij usklajuje več iniciativ in posameznikov.

V Ljubljani je bilo osrednje prizorišče protestov znova Trg republike, ki so ga tudi tokrat policisti ogradili. Protestniki so svoje transparente z okoljevarstveno vsebino v obliki špalirja razvili tudi pred predsedniško palačo in poslopjem vlade.

protest | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Še pred protestom so se protestniki zbrali tudi pred sedeži koalicijskih strank, kjer so zahtevali odstop vlade, pred sedežem SMC v bližini DZ pa je prišlo tudi do manjšega incidenta s policijo po pisanju protestnikov po tleh s kredo. Protestniki so upoštevali tudi navodila s socialnih omrežij in nestrinjanje z vlado izrazili s tem, da so slovenskemu parlamentu simbolično obrnili hrbet, in to ravno v času, ko DZ sprejema tretji paket protikoronskih ukrepov.

Ugibanja o številu protestnikov so zelo različna, a enotno je mnenje, da je bilo "kolesarjev" tokrat na ulicah manj kot na preteklih protestih. So pa protestniki tudi nekoliko razširili krog kolesarjenja.

protest | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Protesti na kolesih potekajo tudi v drugih slovenskih mestih, denimo v Mariboru, Celju, na Ptuju in v Slovenj Gradcu. V središču Maribora se je po navedbah časnika Večer zbralo več kot 600 ljudi.

Slovenskim "kolesarjem" so podporo danes izrekli tudi somišljeniki v nemški prestolnici Berlin. Kot so zapisali v vabilu na protest na spletnem družbenem omrežju Facebook, se "Slovenke in Slovenci v Berlinu ... pridružujemo protestnemu pozivu k odstopu vlade Janeza Janše". Nekaj deset ljudi je na napovedanem protestu kolesarilo po več berlinskih ulicah in se ustavilo tudi pred poslopjem slovenskega veleposlaništva.

protest | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Protestniki so do vlade kritični zaradi vrste potez, med drugim domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme za boj proti covidu-19, številnih kadrovskih menjav, večanja pooblastil policije, prizadevanj za pošiljanje vojske na meje, napadov na novinarje ter omejevanja dela nevladnih okoljskih organizacij v protikoronski zakonodaji.

Nekateri so na transparentih danes pozivali tudi k odstopu vlade.

protest | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 87
 • Avatar Leon
  Leon 19:27 30.maj 2020.

  Nekdanji ustavni sodnik Petrič je označil demokratične proteste državljanov za sramoto ! Sramota je ,da takšen osebek svetuje predsedniku države ? Torej usmerja klovna Boruta.

 • Avatar Pinkopalinko
  Pinkopalinko 14:27 30.maj 2020.

  Pišem knjigo z naslovom: "VSE O OSVOBODITELJU SLOVENIJE IZ JUGO JARMA: Janez Janša,mit in legenda".

 • Ender3 13:16 30.maj 2020.

  Jajoš verniki spet dvigajo prah. Kakšno podkupljivo propagando pišejo, bog se jih usmili, saj ne vedo, kaj se jim dogaja. Še malo poti je,do razodetja. Potrpite še malo 😁😄😆