Slovenija
10 ogledov

"Protesti ne bodo rešili socialnih težav"

Žurnal24 main
Minister za delo Ivan Svetlik meni, da morebitni protesti, ki jih napoveduje opozicija, ne bodo rešili socialnih težav ljudi. Te ljudi lahko po njegovi oceni reši predvsem ustvarjanje novih delovnih mest.

"Pravkar smo pred strukturnimi reformami, nekatere bodo bolj, druge manj priljubljene. Vse spremembe ljudem ne bodo všeč, zato se lahko zgodi, da se bo organizirala še kakšna skupina in protestirala," v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo poudarja minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Protesti grškega tipa manj verjetni
Kot pojasnjuje, so se glavni socialni partnerji vrnili na ekonomsko socialni svet, pripravljeni so se pogovarjati o spremembah. Po njegovem mnenju je pri pogovoru o tem pomembna odgovornost vseh socialnih partnerjev, ustvariti morajo dovolj konstruktivno ozračje, da se dialog spet ne prekine. "To bi namreč lahko dodatno spodbudilo posamezne skupine, da posežejo tudi po javnih protestih," ocenjuje.

Protesti grškega tipa so po ministrovem mnenju manj verjetni, ker ljudje vendarle dobijo kar precej na račun pomoči, ki jo daje država.

"Gospodarska kriza se umirja"
Kazalci kažejo, da se gospodarska kriza umirja, pojavlja se rahla rast. "Pričakovali smo, da se bo brezposelnost še povečevala; napovedi za konec marca so bile med 101.000 in 103.000, zdaj je brezposelnih nekaj manj kot 100.000 ljudi, torej se za zdaj naše napovedi ne uresničujejo," poudarja.

Ob tem minister izpostavlja, da to ne pomeni, da brezposelnost letos vseeno ne bo še naraščala. V kontekstu zaželenega prestrukturiranja gospodarstva bi bila strukturna brezposelnost "zaželena", ker je v resnici del ekonomske preobrazbe, in samo ta nas lahko iz krize pelje v bolj konkurenčne vode, ki si jih vsi želimo, ocenjuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.