Slovenija
25 ogledov

Protestirali za Karbo

Delo časopis Žurnal24 main
Pred Delovo stolpnico v bran Dejanu Karbi. Od uprave Dela zahtevali priklic odpovedi delovnega razmerja.

Odbor za pravično in solidarno družbo od uprave družbe Delo pričakuje, da nemudoma prekliče odpoved delovnega razmerja novinarju Dejanu Karbi. Kot je v javni izjavi pred stavbo Dela povedal eden od članov odbora Vlado Miheljak, v nasprotnem primeru predlagajo, da predsednica uprave Dela Marjeta Zevnik premisli o umiku s svoje funkcije.

Po prekinitvi delovnega razmerja je Karba za Delo pojasnil, da je bil prisiljen privoliti v podpis sporazuma o odhodu. Iz uprave Dela pa so takrat sporočili, da je 8. januarja uprava s Karbo podpisala sporazum o prenehanju delovnega razmerja ter da gre za odnos med delavcem in delodajalcem. Očitkov novinarskih poklicnih organizacij zaradi načina prekinitve delovnega razmerja pa niso komentirali.

Zevnikova: Sporazum je zakonit

Današnje Delo pa poroča, da Zevnikova ponavlja, da so s Karbo sklenili sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi ter da je takšen način prenehanja pogodbe o zaposlitvi zakonit. "Sporazum izraža voljo obeh strank, kar lahko potrdijo vsi, ki so bili pri sklepanju sporazuma navzoči," je pojasnila za Delo.

Miheljak je v skupni izjavi odbora, Koordinacijskega odbora kulture Slovenije in Društva slovenskih pisateljev dejal, da se dnevno dogajajo pritiski na novinarske hiše in avtonomne novinarje. "Najhuje pa je, da pritiski ne prihajajo samo od zunaj, ampak se najpogosteje medijske hiše, njihove uprave in uredništva uklonijo in sami izvajajo pritiske in sankcije na avtonomne novinarje, da bi zadovoljili pričakovanja politike in drugih stebrov družbene moči," je povedal.

Miheljak: Politični pritisk

Odpoved delovnega razmerja novinarju je po besedah Miheljaka nedopustno dejanje političnega pritiska na avtonomijo slovenskega novinarstva. Dodal je, da je suspenz nesporno posledica novinarjevega dosedanjega dela.

Če uprava Dela ne bo preklicala odpovedi delovnega razmerja, v odboru pozivajo tudi k premisleku o odstopu v. d. odgovornega urednika Bojana Budje, "ki se ni postavil na stran novinarja in njegove novinarske in profesionalne avtonomije, ampak na stran uprave".

Miheljak je dodal, da bodo v primeru neukrepanja uprave Dela nadaljevali s pritiski. "Prepričani smo, da bo v tem primeru tudi po pravni poti Karba dosegel svoje," je še povedal.

Komentarjev 1
  • ennanova 17:27 15.januar 2013.

    Stranka v javno uporabo - mobilizacija zombijevhttp://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/733-stranka-v-javno-uporabo-mobilizacija-zombijev