Slovenija
15 ogledov

Protestiralo 350 kmetov

Kmetje so na polja zlili pet polnih cistern vode in tako izrazili svoje nezadovo Žurnal24 main
Kmetje polivali vodo. Če ne bo odziva, bodo normalno kmetovali dalje.
Obljube, ki so bile dane s strani admministracije MOP, se morajo uresničiti. Nad tem bom osebno bdel!
 

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), ki je z uredbo vzpostavilo vodovarstvena območja (VVO), mora za kmetovanje zagotoviti podobne normative, kot so v sosednjih državah, in zagotoviti izpad dohodka, kot so obljubili,” pojasnjuje Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Poudarja tudi, da podpira varovanje vodnih virov, a na strokoven in ne administrativen način ter tako, da se zavarujejo interesi kmetov.

Še brez odškodnin
Včeraj je okoli 350 kmetov z Dravskega polja, ki obdelujejo zemljišča na vodovarstvenem območju, uresničilo grožnjo in na protestni shod pripeljalo skoraj sto traktorjev s cisternami za gnojevko. Država kmetom še ni izplačala niti evra odškodnine zaradi škode, ki jo imajo, saj lahko svoja polja le omejeno obdelujejo. “Če odziva ne bo, bomo začeli zemljišča normalno obdelovati, tako kot smo to nekoč že počeli, potem pa ne nameravamo prevzeti krivde za morebitno onesnaženost vode,” pojasnjuje Milan Unuk, kmet in predsednik civilne iniciative VVO na Dravskem polju.

Uredba do konca leta
MOP pripravlja uredbo za zagotovitev nadomestil za zmanjšanje dohodka iz kmetijske dejavnosti zaradi prilagoditve ukrepom vodovarstvenega režima. “Na podlagi pripomb Evropske komisije, ki smo jih prejeli v postopku priglasitve državne pomoči v kmetijstvu, so te uredbe v postopku sprememb in dopolnitev, in sicer v postopku javne obravnave in medresorskega usklajevanja. Vlada RS naj bi sprejela spremembe in dopolnitve te uredbe še letos,” pravijo na MOP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.