Slovenija
6 ogledov

Protestna nota zaradi Pahorjevega poziva k priznanju neodvisnosti Kosova

Borut Pahor Anže Petkovšek
Srbsko zunanje ministrstvu je slovenskemu veleposlaniku v Beogradu Vladimirju Gaspariču danes izročilo protestno noto zaradi nedavne izjave predsednika republike Boruta Pahorja, ki je pozval k popolnemu priznanju neodvisnosti Kosova in njegovemu članstvu v vseh mednarodnih organizacijah.

S srbskega zunanjega ministrstva so po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočili, da se je v preteklosti že večkrat zgodilo, da so slovenski politiki pozvali k priznanju enostransko razglašene neodvisnosti Kosova, kar da ogroža najvišje interese Srbije.

Beograd: vzdržite se tovrstnih izjav!

Po trditvah ministrstva tovrstni pozivi spodkopavajo prizadevanja Srbije in EU za statusno nevtralni dialog med Beogradom in Prištino, kar da je edini legitimni okvir za doseganje stabilnosti na Kosovu. Slovenski strani je uradni Beograd tudi sporočil, naj se v bodoče vzdrži tovrstnih izjav, ki neposredno škodujejo odnosom in zaupanju med Slovenijo in Srbijo.

Slovenski predsednik Borut Pahor je v torek skupaj s kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, ki je bil na uradnem obisku v Sloveniji, nagovoril udeležence slovensko-kosovske poslovne konference v Ljubljani. Slovenski predsednik je v nagovoru poudaril, da Slovenija podpira željo, da Kosovo diplomatsko priznajo vse države, zlasti njegove sosede, in da je vključeno v vse mednarodne organizacije, s čimer bo dobilo možnost za politični, gospodarski in vsestranski družbeni razvoj.

Protesti pred veleposlaništvom

Srbija je že velikokrat izrazila nezadovoljstvo s stališči Slovenije glede Kosova. Tudi ob slovenskem priznanju Kosova ob njegovi razglasitvi samostojnosti leta 2008 je Beograd uradno protestiral. Prav tako so po Srbiji takrat potekali protesti, pri čemer je na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu nastala gmotna škoda.

Komentarjev 18
  • Ferluci 08:56 09.junij 2016.

    Smetar oziroma kakršnikoli delavec že ne more biti zunanje politično podkovan. Tudi hrvaška predsednica ga je nategnila pri določitvi meje: "Da, imate dostop do odprtega morja, samo preko Panonskega morja..". Ni slab človek, je pa naivnež in klovn. Malo mu ...prikaži več manjka mu pragmatizma in politične modrosti.

  • mirror 08:14 09.junij 2016.

    Bravo Pahor. Samo Milanu iz Murgelj in ostalim jugonostalgikom to ne bo všeč. Vendar se Borutu v to zadevo s Kosovim ni bilo potrebe vmešavati.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:30 09.junij 2016.

    Ta kreatura od precednika,ki raje,kot to,da bi delal dobre stvari kotalka,drsa,kosi travo,pobira smeti itd,nam je do danes naredil kup sramote,dobrega pa nič.edino kar mu gre dobro od rok je podeljevanje zaslug in denarnih nagrad prijateljem in ostalim koristoljubcem.