Slovenija
62 ogledov

Čerin zapustil proslavo po govoru Kuntnerja

proslava kongresni trg
1/20
Boštjan Tacol
Pri proslavljanju dneva državnosti je prišlo do manjšega preobrata. Praporščaki borčevskih organizacij so bili povabljeni na slavnostno sejo Državnega zbora, vendar niso prišli, ker se niso mogli organizirati v tako kratkem času. Ljubljanski podžupan po Kuntnerjevem govoru zapustil proslavo.

Na vprašanje, zakaj je predčasno zapustil državno proslavo, je Aleš Čerin za zurnal24.si odgovoril, da je državna proslava zato, da se praznuje enotnost in ne zato, da se razdvaja in obračunava s komerkoli. Zlasti pa ne po govoru predsednika republike.

Igralec in govorec Jernej Kuntner je na proslavi po gorovoru slovenskega predsednika Danila Türka med drugim dejal, da smo želeli mirno oditi na svoje, "oni pa so na nas poslali eno najmočnejših armad v Evropi". "Slovenija je takrat pogumno ostala v obrambi, proti odporu so javno nastopile posamične organizacije zveze združenj borcev, njihov sedanji predsednik pa je že pred tem dejal, da bi bila odcepitev Slovenije od Jugoslavije za nas samomor".

Ob tem je dodal, da so v vojni za Slovenijo padle tudi žrtve in da naj ne začnemo njihovega spomina s totalitarnimi simboli, "ki jih je nosil agresor. Ravno oni in njihovi svojci so dali največ, kar človek lahko da, da je Slovenija danes svobodna in neodvisna".

Türk: Naša država zahteva skupni razmislek

"Naša država je naša skupna usoda in naša skupna skrb. Zahteva skupno proslavo in skupni razmislek," je slavnostni govor začel predsednik republike Danilo Türk na proslavi ob dnevu državnosti, ki že nekaj časa buri duhove ter sproža ostre polemike in spore tako zaradi kulturnega programa, v katerem bodo nastopajoči sodelovali brezplačno, kot tudi izbire sodelujočih praporščakov.

Ločevanje je neodgovorno ravnanje, ki nas po nepotrebnem deli, je povedal Türk. "Nocoj vseh ni tukaj, vendar so z nami prav vsi. 'Domovina je ena, nam vsem dodeljena'," je citiral Otona Župančiča.

Zlasti zadnje desetletje je zaznamoval pohlep, nepravičnost, korupcija. Krizi se niti Evropa ni izognila in "zdaj iščemo skupne rešitve", je povedal Türk. Rešitev ni v drobljenju Evrope, ampak skupne rešitve. "Evropski parlament mora postati skupni dom demokracije," je povedal in dodal, da zlom gradbeništva v kateri drugi državi ni izgovor za zlom pri nas.

Na proslavo namreč niso povabili praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote NOB, hkrati pa so bili s proslave naknadno izločeni tudi praporščaki še treh veteranskih organizacij – Zveze društev General Maister, Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske in Zveza društev vojnih invalidov Slovenije. V znak protesta je udeležbo odpovedalo še Združenje Sever.

Praporščakov ne bo niti na slavnostni seji

Predsednik Državnega zbora Gregor Virant je vabilo na slavnostno sejo poslal tudi praporščakom, a so odgovorili, da se v tako kratkem času ne morejo organizirati, zato jih ni bilo niti na sejo.

Virant je prepričan, da bi morali biti omenjeni praporščaki povabljeni tudi na proslavo in ne le praporščaki veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne.

"Proslav se ne bomo udeleževali, dokler ne odstopi predsednik koordinacijskega odbora za proslave (Božo Predalič, op. a.), ker je prekoračil vsa pooblastila," pa se je na vse skupaj za 24ur.com odzval predsednik Zveze društev general Maister Milan Lovrenčič.

Türk znova opozoril na spoštovanje korenin

Predsednik Türk, nocojšnji slavnostni govornik, se prav tako kot Virant ne strinja, da praporščaki niso povabljeni.

Včeraj je vnovič pozval k premisleku, saj meni, da gre za nepotrebno delitev naroda in da bi morali spoštovati prispevke vseh teh organizacij k oblikovanju neodvisne Slovenije. "Kajti brez spoštovanja vseh teh prispevkov ni resničnega spoštovanja slovenske države. Kdor teh prispevkov ne spoštuje, ne spoštuje slovenske države," je opozoril predsednik Türk. Kljub temu praporščaki omenjenih organizacij in društev niso povabljeni.

Odpovedi udeležbe

Predsednik Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Janez Stanovnik je že povedal, da se proslave iz protesta ne bo udeležil. Prav tako se slovesnosti iz protesta ne bodo udeležili praporščaki policijskih veteranskih društev Sever, saj se ne strinjajo s selektivnim seznamom povabljencev. Z izključitvijo se ne strinja niti koalicijska stranka DeSUS.

Komentarjev 85
  • dragec 11:43 26.junij 2016.

    APROPO JANŠA NI SLOVENEC, ON JE ALBANSKI ĆEFUR

  • dragec 11:42 26.junij 2016.

    BAGRA DESNIČARSKA, KOLAVORANTI FAŠISTOM, POKAZALI STE SVOJ PRAVI OBRAZ JANŠISTI =FAŠISTI

  • dragec 11:40 26.junij 2016.

    ČRNA BANDO,KOLABORANTI JANŠISTI = FAŠISTI , KAKO SE LEPO RIMA