Slovenija
864 ogledov

Protestnemu shodu Sviza tudi podpora Počivavškove pogajalske skupine

stavka SVIZ Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Današnjemu protestnemu shodu Sviza so podporo izrazili tudi v pogajalski skupini dela reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Čeprav so njihovi pogledi na odpravo plačnih nesorazmerij različni od pogledov Sviza, pa delijo nezadovoljstvo z vladnimi predlogi in z odlašanjem zaključka pogajanj.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, se strinjajo z osnovno zahtevo, da je nesorazmerja, ki so nastala v celotnem javnem sektorju, treba čim prej odpraviti, se dogovoriti o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, v času do in med implementacijo novega plačnega sistema ter odpravo plačnih nesorazmerij pa zagotoviti redno usklajevanje vrednosti plačnih razredov.

Shod Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) razumejo kot legitimen izraz nezadovoljstva z vladnimi predlogi za odpravo plačnih nesorazmerij, do katerega so bili kritični sindikati iz praktično vseh dejavnosti javnega sektorja, in kot demonstracijo nezadovoljstva z odlašanjem zaključka pogajanj in nerealiziranimi zavezami iz sporazumov med vlado in sindikati javnega sektorja.

"Sindikati, ki delujemo v okviru pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, delimo to nezadovoljstvo in zagotovo je pričakovati še več tovrstnih aktivnosti, v kolikor bo vlada vztrajala pri enostranskih potezah, kot so predlog uzakonitve zamrznitve usklajevanja plačne lestvice, in v kolikor bodo pogajanja še naprej vztrajala na mrtvi točki," so še zapisali.

Sviz, ki je član Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in ne sodi v omenjeno pogajalsko skupino, bo na današnjem protestnem shodu pred poslopjem vlade izrazil nestrinjanje z vladnim predlogom za odpravo plačnih nesorazmerij.

Opozarjajo, da predlog, ki je bil sindikatom posredovan 18. septembra, ne odpravlja plačnih nesorazmerij, ampak jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa nesorazmerja celo povečuje. V sindikatu se tudi ne strinjajo s predlagano zamrznitvijo usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028.

"V luči prenove šolskega sistema je Vlada RS predlagala novo plačno lestvico za svetovalne delavce v vzgoji in izobraževanju, iz katere ugotavljamo, da se glede na obstoječi plačni sistem z novim predlogom ruši razmerje v škodo svetovalnih delavcev v vzgoji in izobraževanju," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost in dodali: "Po večletnem opozarjanju na naraščajoče izzive se je normativ za svetovalne delavce končno izboljšal in vsaj malo prilagodil novi realnosti, vendar prihaja pri predlogu nove plačne lestvice do enormnih odstopanj in popolnega razvrednotenja svetovalnega dela."

Prepričani so, svetovalna služba v vzgoji in izobraževanju predstavlja kakovostni gradnik šolskega sistema. "V njej so zaposleni psihologi, pedagogi, socialni delavci, socialni pedagogi, specialno-rehabilitacijski pedagogi idr., ki morajo imeti za opravljanje svojega dela po slovenski zakonodaji vsaj univerzitetno stopnjo izobrazbe oz. dokončano drugo stopnjo – magisterij. Njihovo delo ima pomemben učinek na kakovost izobraževalnega sistema v Sloveniji. Iz programskih smernic za svetovalno delo v VIZ izhaja širok nabor kompetenc, odgovornosti in nalog svetovalnih delavcev," so poudarili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Srecnik 19:33 25.oktober 2023.

    Glede na enake brezrokavnike z emblemi SVIZ predvidevam da gre samo za izsiljevanje. 1500 ljudi enako oblečenih z brezrokavniki za cca 30 EUR je 45000 EUR plus nadomestilo za protestiranje. Sicer se pa naj se g. Štrukelj (ex zet) raje ...prikaži več začne boriti za penzije.

  • munja 14:38 25.oktober 2023.

    Tale štorukelj je pa menda tudi že za v penzijo.

  • Avatar Leon
    Leon 14:30 25.oktober 2023.

    Koliko ima ata SVIZEC mesečne plače ? In potem svizec zavije čokolado ....