Slovenija
3654 ogledov

Protestni odhod s pogajanj o "štempljanju"

Luka Mesec D. M. Luka Mesec
Sestanek socialnih partnerjev o evidentiranju delovnega časa se ni izšel po željah ministrstva za delo.

Današnji sestanek je, potem ko se je 20. februarja izteklo trimesečno poskusno obdobje za izvajanje novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, sklical minister za delo Luka Mesec.

Kot je spomnil ob robu današnjega srečanja s predstavniki Društva SOS telefon v Ljubljani, so na ministrstvu na poseben elektronski naslov v zvezi z novelo prejeli prek 200 pripomb, ki so jih preučili, danes pa so jih želeli predstaviti sindikatom in delodajalcem ter jih še enkrat povprašati po njihovih stališčih in predlogih.

Protestni odhod sindikatov

Srečanje se ni sešlo po načrtih, saj so ga sindikati predčasno zapustili in niti niso sodelovali pri vsebinski razpravi, je izvedela STA. Zakaj so se odločili za ta korak, ni znano, izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko je za STA dejal le, da bodo reprezentativne sindikalne centrale vse pojasnile na novinarski konferenci v ponedeljek.

Znano je sicer, da sindikati večjih sprememb zakonodaje ne želijo. Tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič je pred dnevi za STA ocenila, da "posebne spremembe niso potrebne". "Morda le beleženje odmora," je dodala.

Neuradno je slišati, da so predstavniki delojemalcev danes spomnili, da je bila zadnja vladna novela usklajena na Ekonomsko-socialnem svetu, zato ne pristajajo na naknadna pogajanja in posege v zakonodajo.

Delodajalci odločno proti

Na delodajalski strani medtem vztrajno nasprotujejo vsem uveljavljenim spremembam. Glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog Mitja Gorenšček je danes za STA ponovil, da njihovo izhodišče ostaja enako - če novembra uveljavljene rešitve ostanejo v zakonu, naj veljajo le za kršitelje zakonodaje.

Spremembe, ki jih je v osnutku sprememb zakona že predvidelo ministrstvo za delo - poleg vnovičnega posega v definicijo delavca, za katerega se zahteva evidentiranje delovnega časa, tako da bi bilo zajetih manj delavcev, še črtanje evidentiranja odmora in možnost drugačne ureditve evidentiranja s kolektivno pogodbo dejavnosti - delodajalski strani ne zadoščajo.

Spotikanje ob globe

V OZS so se v današnjem sporočilu za javnost obregnili ob praktično vse novosti iz zadnje vladne novele, posebej ob višje globe: "Večkrat smo izpostavili, da so globe nesorazmerno visoke, najvišje celo 20.000 evrov. Pred uveljavitvijo sprememb zakona je bila maksimalna globa 4200 evrov, torej gre za skoraj petkratno zvišanje višine glob. Nikakor ne podpiramo zlorab pri vodenju evidenc, toda kljub temu je pri globah treba ločiti med kršitvami, ki jih delodajalec povzroči namenoma in imajo velike škodljive posledice, ter med tistimi, ki so posledica nehotene pomote."

Razmislek za vikend

Mesec je danes pred sestankom napovedal, da si bodo na ministrstvu konec tedna vzeli čas za premislek, "v ponedeljek pa sporočim, kako in na kakšen način bo zakon pripravljen, da bo lahko sledil obema ciljema, po eni strani preglednosti evidenc delovnega časa in kaznovanju tistih, ki kršijo delavske pravice, tako da ljudje delajo tudi do 300 ur na mesec, pa za to niti plačani niso, in po drugi strani, da ne bo administrativno obremenjeval tistih podjetij, kjer takih težav ni in kjer so odnosi dobri."

STA je neuradno izvedela, da bi lahko ministrstvo za delo črtalo več spornih členov, poleg evidentiranja odmora za malico denimo tudi čas prihoda in odhoda z dela.

Miha Kordiš Slovenija Mesec udaril po Kordišu: "Ni skrivnost, da ..." Simon Maljevac Luka Mesec Slovenija Mesec popustil, tako naj bi bilo po novem s štempljanjem

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • djdj 09:46 09.marec 2024.

    A se je ob odhodu "odštempljal"?

  • ivan_igor 02:31 09.marec 2024.

    Ti mesečnik pa pojdi enkrat delat pa se potem napenjaj..kiliko že imaš delovne dobe

  • ivan_igor 02:29 09.marec 2024.

    Ti mesečnik pa pa pojdi enkrat delat..pa se potem napenjaj...