Slovenija
2171 ogledov

Protestniki poškodovali pilota helikopterja

Policijski helikopter
1/22
Neznani storilci so proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, ki je poškodoval enega od pilotov.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je med poškodovanimi na sredinih protestih v Ljubljani eden od pilotov policijskega helikopterja. Neznani storilci so na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek. Laserski žarek za varnost prometa predstavlja hudo nevarnost zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov v zrakoplovu in posledično predstavlja nevarnost za poškodbe oči posadke. 

V konkretnem primeru je eden od pilotov utrpel poškodbe očesa in je iskal zdravniško pomoč. Stopnja njegovih poškodb še ni znana. Policija opozarja, da je navedeno dejanje skrajno nevarno in le po spletu naključij ni poškodb vida utrpela vsa posadka, kar bi lahko vodilo do tragičnih posledic. 

Med izvajanjem pooblastil sta bila poleg pilota lažje poškodovana še dva policista, ni pa znano, da bi bili poškdoovani tudi protestniki. 

Ob zaključku protesta je v križišču Šubičeve in Slovenske ceste do policistov pristopila oseba s hudimi zdravstvenimi težavami (ki niso bile povezane s protesti), policisti pa so osebi takoj zagotovili nujno medicinsko pomoč.

Sredin protivladni protest | Avtor: Anže Petkovšek Sredin protivladni protest Anže Petkovšek

Zaznali osem kaznivih dejanj

Policisti so v okviru varovanja do zdaj zaznali 164 kršitev Zakona o javnih zbiranjih in 166 kršitev Zakona o javnem redu in miru. V primeru teh dveh kršitev gre večinoma za iste kršitelje. Poleg tega so zaznali eno kršitev Zakona o osebni izkaznici, eni osebi so zasegli prepovedano drogo, eni osebi so zasegli solzivec. Zaznali so tudi dve kršitvi cestno prometnih predpisov in eno kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega, kateremu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Do zdaj so zaznali osem kaznivih dejanj, in sicer za kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj. Med omenjenimi dejanji je tudi prej omenjeno usmerjanje laserskega žarka v policijski helikopter. 

V času varovanja neprijavljenega shoda je bilo skupno pridržanih 27 oseb na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije, vse osebe so bile po preteku razlogov izpuščene.

Policisti so poleg fizične sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice uporabili  ščite, specialno oklepno vozilo (z ograjo), plinski razpršilec, konjenico in službene pse.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • mph2 19:01 14.oktober 2021.

    Upajmo, da barabo antivaxxersko dobijo in kaznujejo z najvišjo možno kaznijo. Policija opravlja svoje delo, čeprav se lahko ne strinjamo z vsem.

  • Avatar _lolekbolek
    _lolekbolek 18:42 14.oktober 2021.

    Pa baje je eden izmed protestnikov med letom helikopterja, v rezervoar helikopterja dodajal sladkor, to so ugotovili po pristanku helikopterja, ko so zaznali da motor malo trokira.

  • porko2 17:38 14.oktober 2021.

    Helikopter ni imel tam kaj iskati. Rajši naj dežura, če bo treba pomagati v kakšni nesreči. To je dokaz, da se Jojotu tresejo hlače. Če bi imel čisto vest, ne bi rabilo niti policajev.