Slovenija
22 ogledov

Protestniki pred borzo kljub mrazu vztrajajo

Protest pred borzo Anže Petkovšek
Skupina protestnikov že četrti dan zapored vztraja pred poslopjem Ljubljanske borze, o odhodu pa še ne razmišljajo. Tudi morebitna preselitev na drugo lokacijo za zdaj ne pride v poštev, saj da je poslopje borze izbrano simbolično.

"Ne nameravamo oditi drugam, dokler nas od tukaj ne bodo napodili," je poudaril eden izmed protestnikov Denis Jakupović. Po njegovih besedah se je v ponedeljek čez dan pred borzo zbralo okoli sto ljudi, danes jih pričakuje še več. Tudi danes so predvidene nove vsebine v obliki delavnic, shodov in skupščin.

O morebitnem srečanju s političnimi predstavniki – srečanje je v ponedeljek napovedal predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor – je dejal, da bodo "vsakega sprejeli odprtih rok". "Nismo tukaj, da bi nekoga obtoževali," je še poudaril Jakupović in pozval k ureditvi razmer v državi.

Glavni vhod v stavbo Ljubljanske borze je sicer zaprt, na trgu pred borzo, kjer je postavljenih okoli 15 šotorov, pa stoji nekaj policistov. Na "okupiranem" prostoru zdaj velja demokracija direktne akcije, so sicer poudarili protestniki in dodali, da je ta prostor odprt za kritiko finančnega kapitalizma in krepitev gibanja 15o.

V ponedeljek sta na trgu pred borzo potekali dve skupščini okupacije borze 15o, izvedli so tudi dve delavnici. Prva je bila posvečena vojni proti drogam in z njo povezanemu razlaščanju ljudi, druga delavnica pa je bila nadaljevanje nedeljske na temo prekernosti in skupne blaginje. S skupščinami in delavnicami bodo nadaljevali.

Komentarjev 1
  • privat 20:05 18.oktober 2011.

    koliko malo naprednih ljudi imamo...vse drugo so pič.ki.če