Slovenija
13 ogledov

Protestniki še ne bodo odšli

Protesti pred Ljubljansko borzo.
1/18
Saša Despot
Skupina protestnikov še ne razmišlja o odhodu. Aktivist Socialnega centra Rog Armin Salihović, pravi , da bodo pred borzo vztrajali še en teden, z okupacijo pa bodo vztrajali tudi v primeru poslabšanja vremena in se bodo na napovedane nižje temperature "pripravili".

Protestniki se bodo ob 18. uri zbrali na "skupščini okupacije borze 15o", vendar po besedah Armina Salihovića še niso razmišljali, da bi odhod izpred poslopja Ljubljanske borze uvrstili na dnevni red skupščine. Zjutraj so sicer že izvedli "skupščino okupacije borze 15o", v kateri so prisotni povedali svoje mnenje in predlagali aktivnosti.

Dejal je, da aktivisti že leta opozarjajo na razmere v državi, sedaj pa so prišli do točke, ko ne opozarjajo več. Zaenkrat protestniki še niso prejeli ponudb za pogovore s strani politikov ali finančnih institucij, jih pa niti ne pričakujejo. Dodal je, da je sedaj treba iskati nove alternative, saj ljudje v Sloveniji nimajo nobene perspektive.

Okupacija za diskusijo

"Okupacija borze je odprtje skupnega javnega prostora za diskusijo, za destigmatizacijo brezperspektivnosti, revščine, za to, da se začnemo pogovarjati, organizirati po principih neposredne demokracije, direktne akcije, mreže," je za STA povedal Andrej Kurnik. Želijo oblikovati "to, čemur pravimo osvobodilno gibanje proti politikam zategovanja pasov, proti politikam, ki jemljejo generaciji proizvajalcev družbenega bogastva prihodnost", ter začeti "demokratizirati ekonomijo in družbo ter oblike obvladovanja v ekonomiji in družbi".

Kot pravi, sedaj spodbujajo ljudi, da pridejo pred borzo, da spregovorijo o svojih težavah, sočasno pa bodo začeli oblikovati zahteve.

Mraz jih ni pregnal

Kljub mrzli noči je več aktivistov, združenih v gibanju 15o, v 17 šotorih vztrajalo pred stavbo Ljubljanske borze, saj so nameravali zjutraj glasno pričakati borznike. A osebje borze se je v stavbo pretihotapilo skozi druge vhode in nemoteno pričelo s svojim delom. Policija spremlja mirne demonstracije.

Glavna vrata borze, pred katerimi vztraja skupina aktivistov, so ostala tesno zaprta, mirno dogajanje, uperjeno proti borzi kot simbolu kapitalizma, pa spremlja šest uniformiranih policistov.

Aktivnosti pred borzo ne ogrožajo varnosti ljudi in ne ovirajo poslovanja, pravijo na borzi. V soboto, ko so protestniki s pročelja poslopja Ljubljanske borze odtrgali črko R iz napisa "borza", pomembnejša škoda ni bila povzročena, je pa dostop do vhoda otežen, zato so se odločili, da ga v izogib konfliktom ne bodo uporabljali.

Člani in podporniki gibanja 15o so dopoldan na skupščini določali nadaljnje dejavnosti, čez dan pa se je zvrstilo tudi več delavnic na temo socialnega statusa delavcev. Danes bodo na trgu pred borzo začeli tudi z glasbenim večerom, ki ga bodo jutri obogatili še pesniški večeri.

Včeraj se je sicer pred borzo čez dan zbralo okoli 60 protestnikov. Trg pred borzo bodo še naprej ohranili kot skupen javni prostor, odprt za kritiko finančnega kapitalizma. Pred borzo so prvi protestniki prespali že v noči na nedeljo.

V stavbi le osebje

Ljubljanska borza je v večinski lasti avstrijskega holdinga CEESEG, kamor spadajo še Dunajska borza ter borzi v Pragi in Budimpešti. V Ljubljanski borzi je bilo na dan 30. 6. 2011 zaposleno 16 ljudi, večinoma v administraciji in tehničnem oddelku, medtem ko finančno poslovanje poteka na daljavo, tako da v stavbi borznih poslovnežev sploh ni, celotno poslovanje pa lahko nemoteno poteka tudi na daljavo, so pojasnili v Ljubljanski borzi.

Zaradi protestov pa so iz varnostnih razlogov zaprli poslovalnico SKB na Slovenski 56 v nekdanjih prostorih trgovalne borze, so sporočili iz SKB. Stranke v njej trenutno ne morejo opravljati storitev, zato jih prosijo, da svoje bančne posle opravijo v kateri od drugih poslovalnic SKB.

Komentarjev 5
  • gec 12:33 19.oktober 2011.

    POVEJ MU KAKO SE MU ODTRGA TI HRVOJE GLUPI ,PRIVAT...

  • privat 19:35 17.oktober 2011.

    naj jih je strah...so rak te naše družbe! Samo enemu da se odtrga...

  • anastasia 16:25 17.oktober 2011.

    Prelep pozdravček! Da borze dogajanje ne gane, je jasno. Saj je v službi kapitala in pohlepa. Sicer se je pa izkazalo tisto, kar je očitno - kapital brani svoje pozicije z vsemi metodami, ena je tudi skrivanje.......... Pa da o ...prikaži več spregi z desnico in klerom ne govorimo........(P.S. - sama sem doživela cenzuro s strani Siol.Net, če boste pogledali tja, boste videli, da so v glavnem objavljena mnenja proti gibanju 15. oktober........)