Slovenija
4 ogledov

Proti diskriminaciji tudi s spletno stranjo

Na spletni strani www.protidiskriminaciji.si lahko izveste vse o različnih vrsta Žurnal24 main
V sklopu Evropskega leta enakih možnosti za vse začela delovati spletna stran za boj proti diskriminaciji.

V sklopu Evropskega leta enakih možnosti za vse je začela delovati spletna stran www.protidiskriminaciji.si, s čimer želijo ustvarjalci in posredno tudi Evropska unija ljudi opozoriti na različne vrste diskriminacije, saj zakonodaja na nacionalni in ravni Evropske unije ne zadostuje za njeno preprečevanje. Kot poudarjajo v Studiu 3S, ki je nosilec projekta omenjene spletne strani, se morajo premiki zgoditi v svetu posameznikov, o diskriminaciji pa je treba pisati in se o njej izobraževati.

Posredna in neposredna diskriminacija

Kljub strogim delovno-pravnim zakonodajam po svetu so ženske v nekaterih poklicih še vedno žrtve neposredne diskriminacije. © Istock

 
Kot je zapisano na omenjeni spletni strani, navadno ločimo posredno in neposredno  diskriminacijo. Slednja nastopi, kadar je človek zaradi določene osebne okoliščine brez upravičenega razloga obravnavan manj ugodno kot nekdo drug v enakem ali podobnem položaju. Gre predvsem za diskriminatorna dejanja na področju razpisov za delovna mesta ter prekinitve delovnih razmerij zaradi spola, invalidnosti ali starosti.
O posredni diskriminaciji pa lahko govorimo, kadar delodajalci od kandidatov za delovna mesta zahtevajo izpolnjevanje določenih pogojev, ki za opravljanje dela niso potrebni, in tako določeno skupino postavljajo v slabši položaj v primerjavi z drugimi, še pojasnjujejo na omenjeni strani.

Letos več sto prireditev na temo enakih možnosti za vse
V sklopu leta enakih možnosti, v katerem lahko sodeluje vseh 27 članic EU ter Islandija, Liechtenstein in Norveška, poteka več sto prireditev. Med dejavnosti prireditev spada podeljevanje nagrad delodajalcem za drugačnost, šolska tekmovanja na temo spoštovanja in strpnosti ter izobraževanja o temah, povezanih z nediskriminacijo. V Sloveniji je sicer program spletne strani in preostalih dejavnosti finančno delno podprlo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.


   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.