Slovenija
10 ogledov

Proti dvigu DDV 80 odstotkov

Slovenija 21.03.2013 prva seja vlade Alenke Bratusek, vlada, ministri; foto:Sasa Saša Despot
Eden od glavnih ukrepov iz vladnega svežnja, dvig davka na dodano vrednost, nima podpore slovenske javnosti, kaže anketa Dela. Da dviga obeh stopenj DDV ne podpira, je namreč odgovorilo 80 odstotkov vprašanih, da ga podpira, pa 18 odstotkov.


Paket ukrepov za izhod iz krize kot dober ocenjuje manj kot desetina vprašanih. Polovica vprašanih meni, da je paket protikriznih ukrepov vlade slab. Kot povprečnega ga ocenjuje 36 odstotkov, kot dobrega pa le osem odstotkov vprašanih.

Anketirani so odgovarjali tudi na druga vprašanja o krizi in vladnih ukrepih. Če varčevanje na državni ravni ne bo doseglo pričakovanih učinkov in bi bili potrebni dodatni ukrepi, bi se večina med dvema možnostma – uvedbo kriznega davka in še večjim posegom v izdatke javnega sektorja – odločila za slednje. Ta možnost se zdi bolj primerna 46 odstotkom vprašanih. Za uvedbo kriznega davka pa jih je tretjina, 32 odstotkov.

V Sloveniji je občin preveč

Eden od vladnih predlogov je tudi zmanjšanje števila občin. Zato so sodelujoče v anketi vprašali, ali imamo po njihovem mnenju v Sloveniji preveč občin. Velika večina, 88 odstotkov, jih je temu pritrdila. Da v Sloveniji občin ni preveč, jih je menilo 11 odstotkov.

Privatizacijo podpira polovica

Glede privatizacije državnih podjetij, ki je tudi v svežnju vladnih ukrepov, jih je med anketiranci bilo sicer več, 50 odstotkov, takih, ki privatizacijo podpirajo. Delež tistih, ki je ne podpirajo, pa ni bistveno manjši: 43 odstotkov.

Podrobnejši pregled rezultatov pokaže, da so skupina, ki najbolj podpira privatizacijo državnih podjetij, simpatizerji SDS (74 odstotkov jih je za). Skupina, ki privatizaciji najbolj nasprotuje, pa so najmlajši anketiranci, stari od 18 do 25 let (69 odstotkov jih je proti) oz. študenti (65 odstotkov proti). Zanimivo je, da je med podporniki privatizacije veliko več moških kot žensk – in nasprotno, med nasprotniki privatizacije prevladujejo ženske.

Le dva odstotka jih pričakuje, da bo krize kmalu konec

Tistih, ki pričakujejo, da bo krize kmalu konec, je le dva odstotka. Največ, 46 odstotkov anketiranih meni, da bomo za izhod iz krize potrebovali približno pet let. Deset nadaljnjih let krize pričakuje 24 odstotkov vprašanih. Četrtina anketiranih, 25 odstotkov, pa je še bolj črnogleda; po njihovem bo kriza trajala še več kot deset let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.