Slovenija
46 ogledov

Proti kandidatki GZS

Alenka Avberšek Boštjan Tacol
Menijo, da uradništvo GZS ni primeren bazen za izbor gospodarske ministrice.


"Uradništvo Gospodarske zbornice ni primeren bazen za izbor gospodarske ministrice," menijo v Stranki za trajnostni razvoj (TRS) s prvopodpisanim Matjažem Hanžkom. Kot smo poročali, je vodstvo GZS predsednici vlade za novo gospodarsko ministrico predlagalo Alenko Avberšek. Premierka naj bi se z njo sestala ta teden, potem ko se je že pogovarjala s predsednikom zbornice Samom Hribarjem Miličem.

Med razlogi v Trsu navajajo, da je GZS opazovala in tiho podpirala zadolžitev Slovenije, "tajkunske" kredite, gradbeniške lobije ter investicijo v Teš 6. Obenem, poudarjajo, ne podpira zelenega razvojnega preboja. "Zahteva subvencije za gospodarstvo po eni strani, po drugi pa razbremenitev gospodarstva, torej se zavzema za direktno obremenitev davkoplačevalcev," so zapisali v izjavi za javnost. Zamerijo ji tudi, da se "ne opredeljuje do socialnega podjetništva in meni, da socialni transferji podpirajo lenuhe".

Proti kandidatki so se opredelili tudi v Umanoteri. "Avberšekova se vztrajno bori proti naprednim elementom sodobnega gospodarstva ter vztrajno zagovarja in podpira preživete sile moči, preživete tehnologije in preživete poslovne modele," so zapisali na spletni strani. Kot so dodali, se je organizacija do izbire ministra opredelila prvič. "V času, ko se zaključuje sprejemanje pomembnih razvojnih usmeritev oz. dokumentov, bo imel položaj gospodarskega ministra oz. ministrice namreč dolgoročno pomemben vpliv. Zato je res zelo pomembno, kdo to mesto zasede in v čigavem interesu."

Javnost ne bi politika 

Javno mnenje je sicer glede na anketo Dela naklonjeno izbiri ministrov iz nepolitičnih vrst. 64 odstotkov jih meni, da bi moral biti nov minister za zdravje zdravnik, medtem ko se jih je pri izbiri gospodarskega ministra 26 odstotkov opredelilo za managerja, 26 pa za predstavnika gospodarske zbornice. Za profesorja ekonomije na položaju ministra za gospodarstvo se jih navdušuje 18 odstotkov, za predstavnika obrtne zbornice pa 13 odstotkov. Politika bi na tem mestu najraje videlo le trije odstotki vprašanih.

Komentarjev 5
  • mirko 20:01 02.december 2013.

    Najboljše da Bratuškova vpraša kdo naj bi bil minister za gospodarstvo kar Jankovića, Kučana, Stanovnika in še kakega Semoliča ter Štruklja. ajboljše bi pa vsekakor bil kak stari profesor iz FDV-Ljubljana, ki svojim učencem predava o grdem izkoriščevalskem kapitalizmu, ...prikaži več ki je za vse kriv. Vse dokler bodo plače v javni upravi višje kot v gospodarstvu, se bo Slovenija potapljala. Amen !

  • privat 19:12 02.december 2013.

    sigurno brez vprašanj bi odgovoril..neprimerna oz neprimeren..Zakaj?? Cela država je pokradena in zdaj se pojavi nekdo ki je primeren?? Verjetno..?? primeren za ravbarski lobi!!

  • KLOBO 10:59 02.december 2013.

    Seveda TRS , vi ste pa najbolj kredibilni , da o tem čivkate !! Hanžek povej kaj si napravil koristnega za SLO, nič, celo življenje se šlepaš na ramenih davkoplačevalcev!! Drugega kot to, da ste s plačniki iz Boljševističnih Murgelj ...prikaži več , vrgli legalno oblast v RS, do sedaj niste storili še popolnoma nič !! Sama škoda vas je, ko slišim za TRS, se primem za žep, ker vsakič plačamo davkoplačevalci !! TRS in sedanja butalska vlada je eno in isto !!!