Slovenija
46 ogledov

Proti kontejnerjem

Prebivalci zgornjega Žabjaka (na fotografji) v spodnjem Brezju, ki je legalni de Žurnal24 main
Brezje. Rome z Grabna v kontejner v Brezju. Mesojedec: Bivalni kontejnerji niso rešitev.
2 bivalna kontejnerja sta na novo v Brezju, pravijo na občini. Mesojedec trdi, da so štirje.

Novo mesto. Občina s postavljanjem bivalnih kontejnerjev v Brezju dela škodo, je prepričan Silvo Mesojedec, predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike (RCI). Dejal je, da se nanj obračajo tako ogorčeni Romi iz Brezja, ki se s tem ne strinjajo, kot krajani okoliških vasi, ki ne vedo, kakšne namere ima občina s tem.

Romi z Grabna
Trenutno smo v naselju postavili dva rabljena bivalna kontejnerja, ki ju je mestna občina dobila v začasno uporabo od centra za reševanje. Zaradi izrabljenosti in poškodovanosti sta bila namenjena za odpis, zato smo ju morali obnoviti. Zdaj v njiju prebivata dve družini, ki smo jima tako omogočili primernejše razmere,” so nam povedali na mestni občini.

Kot so navedli, v prvem stanuje mati samohranilka s štirimi otroki, ki je do zdaj prebivala v baraki brez strehe, pokriti s polivinilom. V drugem je družina, ki je prej živela v romskem naselju Graben. Prvi kontejner stoji, kot so povedali, na zemljišču v lasti mestne občine, drugi pa je začasno na dvorišču hiše na naslovu Brezje 12. Ob tem so poudarili, da otroci obeh družin dokaj redno obiskujejo osnovno šolo.

Še več konfliktov
Če občina s takšnim načinom reševanja romske problematike ne bo prenehala, bo tudi med samimi Romi v naselju povzročila še več konfliktov, kot jih je že sicer. Večja koncentracija Romov na enem prostoru pa bo prinesla samo še več težav,” meni Mesojedec. Znano je, kot je dodal, da se Romi iz Žabjaka in Brezja (gre za eno romsko naselje, ki ga ločuje lokalna cesta iz Novega mesta proti Mirni Peči, op. a.) ne razumejo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.