Slovenija
4 ogledov

Proti Thalerju zaradi jemanja podkupnine vložena obtožba

Zoran Thaler Anže Petkovšek
Thalerja so britanski novinarji ujeli s skrito kamero. Predstavljali so se za lobiste in se z nekaterimi poslanci v evropskem parlamentu v zameno za denar dogovorili, da vložijo določene amandmaje. Thaler očitke zavrača.

Slaba tri leta po izbruhu afere zaradi domnevnega podkupovanja evropskih poslancev je tožilstvo vložilo obtožbo zoper Zorana Thalerja. Očita mu kaznivo dejanje jemanja podkupnine, obtožba pa še ni pravnomočna, danes poroča Delo.

Ujel se je na skrito kamero

Afero so marca 2011 razkrili novinarji britanskega Sunday Timesa, ki so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci v evropskem parlamentu dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji, dogovarjanje pa so posneli s skrito kamero.

Poleg Thalerja so se v afero zapletli še trije poslanci. Avstrijca Ernsta Strasserja so na Dunaju zaradi sprejemanja podkupnine sprva obsodili na štiri leta zapora, a je vrhovno sodišče novembra lani sodbo razveljavilo. Romunsko tožilstvo je septembra lani z vložitvijo obtožnice končalo preiskavo svojega evropskega poslanca Adriana Severina, slovensko specializirano državno tožilstvo pa je prejšnji petek vložilo obtožbo zoper nekdanjega slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu.

Zagrožena zaporna kazen

Kot piše Delo, se je kazenskemu postopku očitno uspelo izogniti le Špancu Pablu Zalbi Bidegainu. Čeprav Thaler meni, da so dejstva v njegovem primeru še najbolj podobna tistim v primeru španskega kolega, o katerem so v njegovi domovini že na začetni stopnji postopka presodili, da gre za medijsko provokacijo, ki si ne zasluži kazenskega pregona, slovensko tožilstvo meni drugače. Za kaznivo dejanje, kakršno očitajo Thalerju, je zagrožena kazen zapora od enega do pet let.

Thaler, ki očitke o podkupovanju zavrača, je med postopkom že večkrat kritiziral njegovo dolgotrajnost, a kljub temu upa, da bo "učinkovito izveden in da bo na koncu pravično odločeno", kot je ob pravnomočni uvedbi sodne preiskave pred nekaj meseci povedal za Delo.

Komentarjev 2
  • dragec 11:46 24.januar 2014.

    Zakaj ne odgovarja evropskem sodišču???

  • nostradamus 11:37 24.januar 2014.

    ma kaj ma za zanikat saj je bilo vse lepo posneto samo v bananistanu se tali iz.... se sprehajajo na prostosti