Slovenija
23 ogledov

Proti ukinitvi ministrstva za kulturo

Majda Širca (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Na spletnih straneh Maribora - Evropske prestolnice kulture 2012 je objavljena peticija, ki poziva politiko k ohranitvi ministrstva za kulturo. Po predlogu za oblikovanje nove vlade bi namreč to ministrstvo združili s področjem šolstva in sorodnimi resorji.

Kot je v odzivu na objavo peticije proti ukinitvi ministrstva za kulturo zapisala bivša ministrica Majda Širca, gre za "trezno peticijo EPK", torej Evropske prestolnice kulture. Po njenem mnenju bi z reorganizacijo vlade ministrstvo "utopili".

V peticiji avtorji somišljenike pozivajo, naj jo podpišejo, če se strinjajo, da je kultura prav v nemirnih časih "polje, ki odpira horizonte in prebuja potenciale". Tudi zato, ne le zaradi zgodovinske vloge, se jim zdijo razmišljanja o ukinitvi samostojnega resorja za kulturo neracionalna. Avtorji se sprašujejo, ali bodo z reorganizacijo njeni tvorci res dosegli varčevanje oziroma koliko bi vsi izgubili. V času, ko se Slovenija sooča z resno družbeno krizo in išče odgovore, pa vse, ki se spogledujejo z mislijo o ukinitvi ministrstva, pozivajo, "da resno premislijo o konkretnih korakih".

Prvopodpisani pod peticijo je Mitja Čander, sicer programski direktor Evropske prestolnice kulture v Mariboru. Med podpisniki pa so poleg bivše ministrice Širce tudi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek ter nekdanja poslanca Franco Juri in Rudolf Moge. Med podpisniki je tudi veliko vidnih slovenskih kulturnih ustvarjalcev in drugih, s kulturo in družbenim življenjem povezanih osebnosti.

 

Komentarjev 1
  • albert 16:09 24.januar 2012.

    Kulturniki bi še imeli ministrstvo pa ne za kulturo ampak za basanje določenih žepov. Ljudje nimajo za kruh eni bi se pa špilal kulturnike. Če je kriza je kriza za vse!