Slovenija
23 ogledov

Protikorupcijska komisija že razpadla

Goran Klemenčič nadzira poklicne funkcionarje, poslanci, ki so tudi poklicni fun Žurnal24 main
Še preden je nova protikorupcijska komisija začela z delom, je že razpadla. Njen član Končan odstopil. Klemenčič: želim si pogumnih oseb. Kos: Končan komisiji naredil uslugo.

Novi predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič pravi, da je imel po pogovoru z Jožetom Končanom na dan imenovanja občutek, da imata podobne poglede na delo komisije, ne bo pa javno ugibal, zakaj si je zdaj premislil in odstopil.  

"Ne morem pa sprejeti njegovih argumentov o politizaciji komisije, razen kolikor to politizacijo povzroča prav njegovo pismo in način, kako ga je podal. Sam se s tem ne obremenjujem, jasno je, da bo KPK deležna še več takih ovir. Verjamem, da bo KPK skladno z zakonom v kratkem dobila tudi drugega namestnika, dotlej pa bo komisija lahko delovala povsem legalno. Želim pa si pogumnih oseb, ki se ne bojijo pritiskov in novice sporočajo osebno in ne preko spleta. Gospodu Končanu pa želim veliko 'nepolitičnega' in 'nepolarnega' dela v DZ, kjer je zaposlen,"

Klemenčič komentira Končanov odstop.

Končan: Ne želim biti obremenjen s politiko
"Želel sem, da bi delal s strokovnimi ljudmi, ki ne bi bili obremenjeni s politiko," je v pismu predsedniku republike Danilu Türku, ki ga je tudi imenoval za člana komisije, zapisal Končan. Sam sicer ne dvomi v usposobljenost in kvalitete novega predsednika Gorana Klemenčiča in drugega člana Roka Praprotnika, a kot pojasnjuje v pismu, sta ostala dva člana "v očeh javnosti politično zelo profilirana in ju politika in širša javnost sprejema zelo bipolarno".

Kos: Končan komisiji naredil uslugo
"Lahko bi rekel, da je gospod Končan naredil uslugo novi komisiji, ker si ne more privoščiti, da bi imela v sestavi ljudi, ki razmišljajo in delujejo kot gospod Končan," pravi sedanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. "Delo komisije zahteva pokončne ljudi, ki se ne ustrašijo izzivov," dodaja in meni, da je današnji odstop dokaz, da "Končan ni iz pravega testa".

Kot je znano, so se pri Klemenčiču in Praprotniku pojavili pomisleki, da sta preveč naklonjena sedanji vladi.

"Ker ne želim delovati v organu, ki bo namesto podpore doživljal stalne očitke o političnosti in naklonjenosti eni politični opciji, se funkciji namestnika predsednika odpovedujem," je zato predsedniku republike po poročanju STA sporočil Končan. Kot pravi, bi odstopil že pred imenovanjem, a ni bil seznanjen z ostalimi kandidati.

Praprotnik nam je povedal, da se je s Končanom dobil pred tremi dnevi in da mu takrat ni nič omenil, da razmišlja o odstopu. Kaj se je zgodilo v teh treh dneh, pa ne ve.

Predsednik, iz njegovega urada so sporočili, da je sprejel Končanov odstop, bo moral zdaj izbrati novega člana. Mandat sedanji komisiji poteče konec septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.