Slovenija
45 ogledov

Protikorupcijski komisiji prijavljen še Marušič

Dorjan Marušič. Dejan Mijović
(Proti)korupcija. Kirurg Klokočovnik zaradi suma korupcije komisiji prijavil ministrstvo za zdravje. Koncesija. Spor: Klokočovnik ne dobi pogodbe za izvajanje polmilijonske koncesije.

Prijava. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Goran Klemenčič, se odloča, ali bo v naslednjih dneh začela postopek zaradi domnevno spornega ravnanja ministrstva za zdravje oziroma ministra Dorijana Marušiča.

Nekdanji župan Izole in zdravnik Tomislav Klokočovnik je prejšnji petek KPK namreč naznanil ministrstvo, ker je prepričan, da v Splošni bolnišnici Izola (SBI) ne sme izvajati operacij bolnikov zaradi usklajenega dogovora med SBI in ministrstvom. Klokočovnik meni, da naj bi mu tako preprečili izvajanje zdravniške koncesije, ki jo je izolskemu kirurgu podpisal bivši zdravstveni minister, Marušičev predhodnik Borut Miklavčič.

Zahtevali pogodbo

"Najprej bo treba ugotoviti, ali zadeva glede na določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije spada pod pristojnost komisije, šele na podlagi prvotne ocene navedb pa bo lahko sprejeta odločitev, ali bo zadevo sprejeta v obravnavo ali ne," pojasnjujejo 
na KPK.

Klokočovnik neuradno ministrstvu v času Marušičevega vodenja menda očita, da naj bi nasprotovalo sklepanju pogodbe med SBI in Klokočovnikom, ki bi zadnjemu dovoljevala delo v operacijskih sobah SBI. Pred tem naj bi Marušičevo ministrstvo celo z nadzorom preverjalo, zakaj Klokočovnik ne izvaja koncesije, in zahtevalo, naj s pogodbo z SBI dokaže, da še vedno velja dogovor med njimi.

Potrdilo je bilo pogoj

Klokočovnik je takratnemu ministru Miklavčiču namreč posredoval potrdilo SBI, da bo lahko pri njih opravljal posege, kar je bil ključni pogoj za pridobitev koncesije. Iz SBI, kjer je bila včeraj seja sveta zavoda, ki naj bi odločal tudi o Klokočovnikovi koncesiji, sicer še niso pojasnili, kako nameravajo odgovoriti na očitke iz Klokočovnikove prijave KPK.

Pol milijona na leto

Klokočovnik bi od letos do leta 2015 za opravljene srčne operacije vsako leto prejel okoli pol milijona evrov, pri čemer bi po njegovih besedah okoli 85 odstotkov tega zneska plačal izolski bolnišnici za najem operacijskih dvoran. Klokočovnik bi denar dobil šele po opravljeni operaciji, ko bi zavarovalnici izstavil račun. Spor je trenutno na novogoriškem upravnem sodišču. Ministrstvo za zdravje je namreč sprožilo inšpekcijski nadzor nad koncesionarjem, zakaj ne izvaja koncesije, za katero ima odobrena sredstva. Klokočovnik odgovarja, da bi delo opravljal, če bi ga imel kje.

Tomislav Klokočovnik. | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec

Komentarjev 2
  • Miha Nečemar 07:14 18.oktober 2011.

    Kateri butelj ne odda prostorov človeku, ki redno plačuje, ima vednoi zasedene prostore in poleg tega pobere še cel kup osebja, ki je že zaposleno v bolnišnici? Na strani gospoda Klokočovnika se res nebi sekiral. Bo šel pa v Valdoltro ...prikaži več ali v Trst. Tam bodo njegovega denarja zelo veseli.Samo bedaki in konji.....

  • mirko 22:46 17.oktober 2011.

    Na protikorupciski komisije se odvija čudna praksa. Nadrejeni se zaradi napak svojih podrejenih kaznuje z odstopom, tisti, ki so pa dejansko zakrivili svinjarijo pa ne odgovarjajo.V primeru najema zgradbe za NPU, še danes ni bil nihče ovaden od tistih, ...prikaži več, ki so vodili postopek za izbor v tem javnem razpisu. Odšla je samo ministica Kresalka, ostali si pa lepo brezkrbno jajca praskajo naprej in se pripravljajo na naslednjo svinjarijo, ki jo bodo zakuhali.