Slovenija
78163 ogledov

Za 421 odstotkov zvišali provizijo za plačilo položnic

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Moški je ob plačilu položnice plačal štiri evre nadomestila, pred podražitvijo bi plačal 95 centov. Na več bankah smo preverili, koliko znašajo nadomestila za tovrstne transakcije nekomitentov.

V Delavski hranilnici so 1. novembra občutno zvišali provizijo za plačilo položinic. Pred tednom dni je bralec, ki nas je na to opozoril, v poslovalnici Delavske hranilnice na bančnem okencu plačal položnico v višini 221,53 evra, bančni uslužbenec pa mu je za plačilo zaračunal štiri evre nadomestila. Pred podražitvijo je bilo nadomestilo 95 centov. Ko je zaradi tega protestiral, ga je zaposleni vprašal, ali je komitent Delavske hranilnice, a je moški že odšel. 

Naslednjega dne se je v koprsko poslovalnico vrnil in želel govoriti z direktorjem poslovne enote, ki je bil takrat službeno odsoten. Isti uslužbenec mu je nato pojasnil, da je bilo nadomestilo v višini štirih evrov zaračunano na podlagi spremenjene tarife za fizične osebe, ki je pričela veljati s 1. novembrom, navedena višina nadomestila pa se zaračunava uporabnikom, ki niso komitenti hranilnice, v primeru, ko znesek na plačilnem nalogu presega 200 evrov. Prav znižanje meje za višje nadomestilo je našega bralca udarilo po žepu. 

Do 1. novembra je veljalo, da se višje nadomestilo plača, če je znesek na plačilnem nalogu višji od 500 evrov, od takrat pa je meja 200 evrov. Nadomestilo za nižje plačilne naloge se je 1. novembra za komitente zvišalo z 59 na 69 centov, za nekomitente pa s 95 centov na 1,19 evra, za višje zneske pa je za komitente dva evra, za nekomitente pa štiri evre. Če se meja za višje nadomestilo ne bi znižala, bi naš bralec plačal 1,19 evra nadomestila ali 25 odstotkov več kot pred podražitvijo. 

Bralec je vztrajal, da bi moral biti o spremembi tarife obveščen, a so ob obravnavi pritožbe v hranilnici ugotovili, da so splošni pogoji hranilnice na voljo uporabnikom v vsaki poslovni enoti. ''To pomeni, da se z njimi lahko kadarkoli seznanijo, objavljena pa so tudi na spletni strani hranilnice,'' so sporočili iz Delavske hranilnice. Splošni pogoji hranilnice določajo, da se nekomitentom za opravljanje enkratnih plačilnih storitev do 200 evrov zaračuna nadomestilo 1,19 evra, za plačila nad 200 evrov pa 4 evre.

''Dodatno pojasnjujemo, da je bila sprememba Tarife za fizične osebe napovedana že dva meseca pred pričetkom njene veljavnosti, in sicer na spletni strani hranilnice in tudi na način, da se je uporabnik storitev hranilnice lahko podrobneje seznanil s prihajajočimi spremembami, saj je bila poleg spremenjene tarife, objavljena posebna različica le-te, imenovana ''napoved sprememb tarife za fizične osebe'', ki je z drugačno barvo označevala spremembe, ki so začele veljati dne 1. 11. 2022,'' so zapisali v Delavski hranilnici.

Nekomitenti ponekod sploh ne morejo plačati položnice

Za pet bank smo preverili, ali lahko nekomitenti z gotovino izvedejo transakcijo na njihovih okencah in kakšno je v tem primeru nadomestilo.

Nadomestilo pri NLB znaša 5 evrov do zneskov 50.000 evrov, za višje zneske pa 15 evrov. Za komitente je nadomestilo približno pol nižje, 2,40 oziroma 7,50 evra. V Gorenjski banki nekomitenti plačajo nadomestilo 5 evrov do zneskov v višini 50.000 evrov, komitenti pa 2,30 evra oziroma 8 evrov za višje zneske.

Razlik med komitenti in nekomitenti pri plačilih ni v poslovalnicah NKBM in SKB. V prvi nadomestilo pri transakcijah v vrednosti do 50.000 evrov znaša 2,5 evra oziroma pri višjih zneskih 10 evrov, medtem ko v drugi za transakcije do 1.000 evrov nadomestilo znaša 4,20 evra.

V Intesa Sanpaolo banki pa nekomitenti z gotovino položnic ne morejo več plačevati na okencih, saj je plačevanje možno samo z računa, odprtega v tej banki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • bobubob 10:29 13.november 2022.

    'Stroke' kar tekmujejo v hitrosti in grobosti striženja ovc.....ovce pa še naprej kažejo svoje negodovanje le z blejanjem, česar pa so 'brivci' že vajeni.....tudi danes, na volilni dan, bo slišati veliko blejanja, tiste ki mislijo da so volkovi bodo blejale ...prikaži večle iz navdušenja nad sabo, druge pa iz jeze....brivci pa jim bodo vrgli šop sena, sami pa sedli za obloženo mizo. 'Volno' pa pobere gospodar, ki blejanja niti ne sliši, ker živi daleč stran. V Bruslj, Londonu....Bernu...

  • Johny 07:29 10.november 2022.

    Tudi plačilo položnice na Petrolu ni dosti cenejše...

  • munja 07:20 10.november 2022.

    Če ne bi višali cene svojih storitev, si ne bi mogli izplačevati mastnih dobičkov.