Slovenija
1620 ogledov

Na pošti raje ne plačujte s kartico

POS terminal Saša Despot
"Na pošti sem plačal s kartico, pa mi je banka zaračunala dobra dva evra, češ da sem dvignil gotovino,“ nam je potožil bralec.

"POS terminal in cel postopek plačila je bil enak, kot v trgovini, kjer ne plačam nobene provizije,“ pravi bralec, ki ne razume, zakaj razlika.

V več bankah so nam pojasnili, da gre v tem primeru za poslovno odločitev pošte. "Pošta Slovenije na svojih POS terminalih omogoča samo dvig gotovine, s katero se potem na pošti lahko izvrši plačilo nakupa in ne omogoča plačila storitve s kartico,“ so pojasnili na Abanki. Banka zato skladno s svojim cenikom zaračuna nadomestilo za dvig gotovine s kartico. 
Pri Abanki in pri NLB za to storitev zaračunajo odstotek od zneska, a ne manj kot 2,10 evra (Abanka) oziroma 2,14 evra (NLB). Cena za plačilo s kartico na pošti je tako vsaj pri NLB enaka, kot če bi denar dvignili na POS terminalu v tujini. 

ljubljana17.11.07, nakupovanje delnic nkbm, centralna posta, slovenska cesta 32, | Avtor: IFP IFP
Na vsakem okencu je nalepka z opozorilom

Na Pošti Slovenije pravijo, da plačevanja storitev in blaga s karticami ne omogočajo "iz poslovnih razlogov“, omogočajo pa dvig gotovine s karticami Maestro, Mastercard, Visa, Diners in American Expres. Ocenjujejo, da so stranke o tem dovolj dobro obveščene, saj je na vsakem poštnem okencu nalepka, na kateri piše: "S plačilnimi karticami je prek POS terminala možno samo izplačilo (dvig) gotovine. Za dvig gotovine lahko izdajatelj kartice zaračuna provizijo."  Dodajajo, da so strankam za pojasnila na voljo tudi poštni delavci. Da so jih pred plačilom s kartico opozorili na provizijo, nam je potrdilo več uporabnikov poštniih storitev. 

To sicer ni novost, na NLB so povedali, da so o tem na zadnji strani izpiskov obveščali že novembra 2013.

Komentarjev 9
  • kapibara 10:35 06.januar 2016.

    Bil v zmoti ! Preveri na moji banki, in bi mi tudi oni zaračunali provizijo.. :-(

  • kapibara 08:46 05.januar 2016.

    Pojdi na banko, ki NE zaračunava dviga gotovine na bankomatih drugih bank.. !!

  • sintesi 13:40 07.januar 2015.

    sem kupil knjigo, ful znižano in ko mi jo poštar prinese je hotu še 1,05 €....kao za prenos denarja. Knjiga 185 strani, cena 1,68 €, da poštar prenese odkupnino pa zaračunajo 1,05€. In kdo je tu nor? Tisti prodajalci preko ...prikaži več spleta, ki za dostavo uporabljajo usluge PTT. Od takrat dalje ne kupujem več ničesar, če je dostavna služba PTT, razen če mi omogočijo plačilo po predračunu! Sploh pa, kaj imajo zaračunavati prenos denarja, naj pač vržejo obvestilo o prispeli pošiljki in jo dvigne vsak sam, ko ima čas! SAMA LOPOVŠČINA, PA ŠE NEPRIJAZNI SO!