Slovenija
182 ogledov

Provizije, ki naj bi tekle iz Vzajemne

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Nova prijava na tožilstvo. Boštjan Aver o prejemanju provizij: "Pričakoval sem tovrstna podtikanja in laži."

Na okrožnem državnem tožilstvu so nam potrdili, da so prejeli novo prijavo o domnevnih nepravilnostih na Vzajemni. Obsežna dokumentacija se nanaša na nekdanjega prvega moža Vzajemne Boštjana Averja in zaposlenega na Vzajemni Denisa Mužerlina ter poslovanje Vzajemne z Geacommom in Adacto.

Aver posojal denar
Bančni izpisek. Denis Mužerlin je 10. in 11. septembra 2008 na račun svojega takratnega šefa Boštjana Averja nakazal dvakrat po 15 tisoč evrov kot “vračilo posojila”. Aver odgovarja, da ima za vsa ta osebna posojila dokazila – pogodbe.

Iz kopije prijave, ki smo jo po pošti dobili v uredništvo, je razvidno, da je ta šla še na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in urad za preprečevanje pranja denarja.

Provizije "BA"
Prijavitelj je tožilcem postregel celo z “zaznamki o provizijah”. “BA” naj bi od Geacommovega posla z Adacto dobil 28 tisoč evrov, za posel “BZ” pa 41 tisoč evrov.

"Resnično sem pričakoval tovrstna podtikanja in laži," prejemanje provizij zavrača Aver. Očitno so interesi po položaju direktorja izolske bolnice, kamor ga je imenoval svet bolnice, potrditi pa ga mora še vlada, veliki pravi, zato v teh dneh mnogi prejemajo "čudno, nepristno dokumentacijo". Zatrdi, da ni v nobenem kazenskem postopku.

Dvakrat prodano
A tožilstvo ima v rokah zdaj tudi pogodbo, da je Geacomm teoretični model za upravljanje finančnih tveganj od razvijalca (Tilna Filipčiča) kupil za 6.375 evrov. Vzajemna pa je Geacommu za “implementacijo modelov upravljanja finančnih tveganj" plačala 17-krat več – 113 tisoč evrov (brez DDV). Geacomm je model za upravljanje finančnih tveganj nato prodal Adacti, in sicer za 40.200 evrov (brez DDV).

Prijavo smo prejeli šele v ponedeljek, zato tožilska odločitev še ni bila sprejeta.
Tamara Gregorič, okrožna državna tožilka svetnica
Izmišljena imena
Iz priložene e-pošte, pa je razvidno še, da je prokuristka Geacomma Ingrid Flis Gaberc navodila o plačilih in pogodbah z Vzajemno in Adacto prejemala kar od Marka Rutarja (marko.rutar@gmail.com) in ne le z Vzajemne ali Adacte.

Prijavitelj piše, da je "ime Marko Rutar izmišljeno. Uporabljal pa naj bi ga zaposleni Vzajemne Denis Mužerlin, sicer osebni prijatelj Boštjana Averja". Prav Aver je Mužerlina tudi zaposlil v finančnem sektorju Vzajemne za kontroling.

Pred tem pa je Aver leta 1999 in 2000 pogodbeno delal za Geacomm, ki je v lasti Denisovega očeta Jožefa Mužerlina.

69 tisoč evrov naj bi znašale provizije, ki naj bi jih dobili "BA", je razvidno iz dokumentacije, s katero je neznanec oborožil tožilstvo.

Iz e-sporočil je razvidno, da se je Marko Rutar večkrat podpisal kar z "Lp, Denis". Jure Sepaher pa ga je naslovil z "Živjo, Denis".

Ali je Rutar res Mužerlin, pa bi znala policiji odgovoriti tudi Aleksandra Pleško iz Studia 3S, ki si je z Rutarjem dopisovala na temo življenjskih zavarovanj in v e-sporočilu omenjala tudi Averja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.