Slovenija
29 ogledov

Prva bo varnost matere in otroka

Vasilij Cerar, starosta slovenske ginekologije in porodništva, meni, da se bo pi Žurnal24 main
Babiška hiša. Kompromisna rešitev: domačnost in intima, hkrati pa varnost in kakovost poroda.

“Ministrstvo za zdravje se je odzvalo na pritiske civilne iniciative in zaprosilo nas, ki smo zelo prilagodljivi, da bi s pilotnim projektom ponudili tudi drugačno možnost poroda,” je ob včerajšnjem odprtju prve babiške hiše pri nas dejal Aleksander Merlo, direktor postojnske porodnišnice. Stroka namreč porode na domu zaradi nevarnosti odklanja.

Sto evrov na dan
V porodno hišo so preuredili nekaj prostorov v porodnišnici, v njih pa poskrbeli za intimno vzdušje, tako da porodnica ne bo imela občutka, da je v porodni sobi. Poleg sobe za porod so majhna kuhinja, kopalnica in spalnica, kjer bosta lahko prenočila porodničina mož in družina.

“Veselimo se, da bomo končno imele priložnost skrbeti za eno žensko naenkrat, da se ji bomo lahko popolnoma posvetile,”
je bila zadovoljna Jana Čelhar, glavna sestra.

V babiški hiši bodo potekali naravni porodi. Takšen porod bo mogoč samo pri zdravih ženskah oziroma pri nerizičnih nosečnostih. Če bodo nastali zapleti ali si bo porodnica premislila, jo bodo premestili v porodni blok. Najem apartmaja oziroma babiške hiše bo stal sto evrov na dan.

V postojnski porodnišnici je naravnih porodov le od tri do štiri odstotke, nekaj je porodov v vodi, 16 odstotkov je carskih rezov, 40 odstotkov porodov z epiduralno analgezijo, večina pa je klasičnih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.