Slovenija
26 ogledov

Prva družina zapušča dom

Plaz v Ciglencah
1/6
Nino Verdnik
Zaradi možnosti rušitve selijo družini. V Dornavi se bojujejo s podtalnico.
"Statik je ocenil, da se hiša lahko tudi podre, zato smo v fazi selitve petčlanske družine. Druga družina se bo v naslednjih dneh iz druge hiše izselila sama," je povedal Mitja Horvat, župan Občine Duplek.

Družina v bivalno enoto

Kot smo poročali, plaz v Ciglencah ogroža dve hiši. Zaradi vidnih razpok na obeh hišah in premika tal tudi za 20 centimetrov na dan je statik odločil, da sta bivališči prenevarni. "Kaj pa nam preostane drugega, kot da se preselimo. Dogovorili smo se že s sosedi, da nas sprejmejo za nekaj časa. Že danes bomo noč prespali drugje. Žalostno," je razložil Anton Somer iz Ciglenc.

Plaz še aktiven

Zaradi obilnega deževja in sneženja se je na tem območju sprožil plaz, ki je še vedno aktiven. Po ocenah občine bi sanacija stala vsaj 350 tisoč evrov.
Duplek so lani prizadele tudi hude poplave, ki so oslabile občinski proračun. "Nimamo več interventnih sredstev. Petčlanski družini smo zagotovili bivalno enoto, druga se bo znašla sama. Čakamo na odgovor države, kdaj bi lahko dobili sredstva za sanacijo plazu," je še povedal Horvat in dodal, da na tem območju ni plazilo vsaj zadnjih 300 let.

Voda do kritične meje

V Podravju in Pomurju so imeli zaradi visoke podtalnice tudi včeraj težave. V Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava se je voda dvignila do kritične meje. Izčrpavajo jo 24 ur na dan, na pomoč pa jim je priskočila tudi civilna zaščita. Kot so povedali, imajo zaradi napovedanih vnovičnih padavin izdelan evakuacijski načrt za varovance.
Komentarjev 1
  • Oxxo 21:45 04.april 2013.

    Težava je tudi v tem, ker Slovenčki gradimo povsod... tudi tam, kjer narava pravi "ne".Gledam na Vrhniki, kako hitijo nekateri zasipavati vrtače, nekatere mejijo prav na bregove... potem čez noč nastane parcela in na njej hiška... Poleg ...prikaži več tega veliko ljudi ne zavaruje svojih nepremičnin. Denar za avto... kavo...cigarete ... -je, za eno zavarovanje pa ga zmanjka. In potem pričakujejo pomoč od države oz. občin...