Slovenija
18 ogledov

Prva finančna pomoč države že jutri

Erjavec na Koroškem
1/8
Občina Slovenj Gradec
Podpredsednik vlade in zunanji minister Karl Erjavec je ob ogledu posledic poplav na Koroškem povedal, da bo vlada prvo pomoč prizadetim območjem dala že jutri.

Med obiskom na poplavno najbolj prizadetih območjih Štajerske je predsednik vlade Janez Janša potrdil, da bo vlada na jutrišnji seji odločala o prvih ukrepih pomoči lokalnemu prebivalstvu. "Situacija v državnem proračunu ni rožnata, a bomo postrgali po vseh možnih rezervah, da bo ta pomoč prišla čim prej," je zatrdil.

O konkretnih številkah in zneskih je po njegovem še prezgodaj govoriti. "Jutri bomo dobili prvo oceno škode in glede na to oceno bo vlada odločala o finančni pomoči iz državnega proračuna," je pojasnil. Odvisno od te ocene je tudi, ali bo vlada zaprosila za pomoč iz solidarnostnega sklada Evropske unije.

Škoda bo večja od ocenjene

Ocene, ki so v teh dneh zaokrožile v javnosti glede škode po ponedeljkovih katastrofalnih poplavah, bodo presežene, je prepričan minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič. Izpostavil je, da bo Slovenija ob takšnem tempu naravnih nesreč težko sledila s pomočjo in da moramo razmišljati predvsem o preventivi. Na ministrstvu pripravljajo prvo preliminarno poročilo o oceni škode po poplavah, ki ga bodo jutri obravnavali na vladi. Strinja se, da bo treba čim prej zagotoviti sredstva, da se občinam priskoči na pomoč. Bo pa treba v prihodnosti več pozornosti po njegovem mnenju nameniti vodarskemu področju. Tu je izpostavil predvsem čiščenje nanosov v vodotokih.

Erjavec: Nujno je treba zagotoviti sredstva za prvo sanacijo

Kot je ob ogledu prizadetih območij povedal Karl Erjavec, je škoda na Koroškem zelo huda, zato bo morala v četrtek vlada sprejeti sklep, da je treba zagotoviti nujna finančna sredstva za prvo nujno sanacijo, predvsem na cestah in drugi infrastrukturi. Danes naj bi koroške občine, tako Erjavec, vladi podale prve ocene škode, na podlagi tega in na podlagi sredstev, ki jih ima državni proračun na voljo, pa bo sprejeta odločitev, kakšna naj bo višina pomoči.

Poleg prve finančne pomoči, ki jo bo že v četrtek dala država, bo naslednja pomoč izhajala iz ocen občinskih komisij, na podlagi katerih bo izveden poseben vladni program sanacije. Tretja možnost pomoči pa so evropska sredstva, če škoda presega določene kriterije, je napovedal Erjavec.

Upravičeni tudi do evropske pomoči?

"Glede na moje izkušnje iz preteklosti je škoda, ki je v Sloveniji nastala ob teh poplavah, takšna, da ocenjujem, da bo Slovenija gotovo upravičena tudi do evropske pomoči. Mislim, da je škoda večja od 0,3 odstotka našega BDP," je ob obisku Slovenj Gradca dejal minister Erjavec.

Občinske komisije začenjajo s popisom škode. Po napovedih poveljnika civilne zaščite Alana Matijeviča bodo svoje delo morale opraviti v treh dneh. "So milijoni evrov, a nimamo še nobenih podrobnih podatkov," pa je glede prve ocene škode v regiji dejal Matijevič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.