Slovenija
772 ogledov

“Prva kazen ga ni izučila”

Aleksander Polovič, voznik tovornjaka (v ozadju), ki je vozil za Mirtom. Jerca Božič Kranjec
Sojenje. Polovič obsojen na leto zapora za nesrečo, v kateri je umrl Mirt.

Novo mesto. Na eno leto zapora, nepogojno, in zatem še enoletno prepoved vožnje motornih vozil je včeraj sodni senat novomeškega okrožnega sodišča, ki mu je predsedovala Milojka Gutman, obsodil Aleksandra Poloviča, ki je 30. junija 2009 na prehodu nedograjene avtoceste na nekdanjo hitro cesto H1 pod karteljevskim klancem povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrl Blaž Mirt.

Agresiven voznik

Poloviča, ki je direktor AFP Dobova, je na delu, kjer je bila omejitev hitrosti 60 km/h, zaradi neprilagojene hitrosti – okoli 100 km/h – zaneslo na nasprotni vozni pas, po katerem je pravilno pripeljal Blaž Mirt, sicer policist.
Vesna Fink, tožilka, je želela dokazati, da je bil Polovič tudi sicer agresiven voznik, kar je sam zanikal. “Čeprav ga je Okrajno sodišče v Brežicah spoznalo za krivega, da je leta 2007 vozil najmanj 40 km/h prehitro, ga kazen ni odvrnila od podobne vožnje,” je menil Dragan Sikirica, pooblaščenec Mirtovih sorodnikov.

Okoli 100 km/h

Ob trku. Polovičeva hitrost ob trku je bila okoli 100 km/h, Mirtova pa okoli 67 km/h, je povedal Ivan Prebil, sodni izvedenec. Preden je Polovič čelno trčil v Mirta, je po njegovem voznem pasu vozil 0,4 sekunde, Mirt pa bi za zaustavitev svojega vozila potreboval 3,6 sekunde, tako da nikakor ni mogel preprečiti nesreče; preprečil bi jo lahko Polovič, če bi vozil prilagojeno, kar bi bilo 72 km/h, je še povedal Prebil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.