Slovenija
137 ogledov

Prva operacija umetnega srca v Sloveniji

Umetno srce predstavlja za bolnika le začasno rešitev. Žurnal24 main
Na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja so izvedli prvo operacijo z umetnim srcem kot podporo bolnemu srcu.

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja ter vodja operacije Borut Geršak je dejal, da je umetno srce dodatna možnost za tiste bolnike, ki bi brez te podpore umrli. "Temu bolniku je umetno srce rešilo in podaljšalo življenje," je še dejal Geršak.

Umetno srce, ki je sicer nameščeno zunaj človeškega telesa, je dejansko podpora bolnemu srcu. Daje mu možnost, da si opomore po operaciji in pomaga tudi med bolnikovim čakanjem na presaditev srca. V konkretnem primeru levi prekat bolnikovega srca lahko ob pomoči umetnega srca počiva, saj umetno srce namesto bolnikovega prečrpava kri v aorto. Tako je pri bolniku, ki je prvi v Sloveniji začasno dobil umetno srce, celoten pretok krvi sedem litrov na minuto, umetno srce pa je prečrpa okrog 3,5 litra na minuto.

Borut Geršak je zadovoljen z operacijo. © BOBO

 
Klinični center (KC) sicer edini v Sloveniji izvaja presaditve srca in je z začetkom tega projekta vstopil v krog tistih bolnišnic po svetu, ki zagotavljajo oskrbo vsem bolnikom. Borut Geršak še dodaja, da bodo v KC opravili predvidoma okrog 15 do 20 operacij umetnega srca na leto. Obenem je povedal, da umetno srce ni namenjeno za dalj časa, temveč za časovno obdobje treh do štirih tednov, torej do presaditve srca ali pa dokler si srce ne opomore in začne delovati samo.

Glede na analize v tujini, kjer tovrstnih operacij na eni kliniki opravijo okrog 100 na leto, je možnost, da si srce opomore, od 40- do 50-odstotna, s to metodo pa lahko rešimo okrog 30 do 40 odstotkov bolnikov. V KC so letos opravili že 11 operacij presaditve srca. Sama operacija umetnega srca ni tako zahtevne narave in traja približno uro in pol. Stroški operacije so podobni stroškom presaditve srca, kar je približno 100.000 evrov. Stroške te operacije krije zavarovalnica.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.