Slovenija
38 ogledov

Prva podoba našega vesolja

Fotografija je nastala iz podatkov, ki jih je teleskop zbiral dvanajst mesecev. Žurnal24 main
Evropska vesoljska agencija je s teleskopom Planck uspela posneti celotno podobo naše galaksije.

Satelit, ki je stal 600 milijonov evrov, je Evropska vesoljska agencija (Esa) izstrelila lani. Poslala ga je skoraj 1,6 milijona kilometrov daleč v vesolje.

Planck je imel nalogo preiskovanja starosti, vsebine in nastanka vesolja. Septembra je začel razkrivati prve podobe, ki so kazale lise svetlobe čez nebo, zdaj pa je razkril celotno sliko neba.

Fotografija prikazuje, kar je onstran Zemlje vidno napravam, ki so občutljive na svetlobo na zelo dolgih valovnih dolžinah. Na fotografiji na sredini prevladujejo podobe velikih delov naše galaksije Mlečna cesta. Svetla vodoravna linija, ki teče čez polovico fotografije, je glavni disk galaksije, tam pa sta Sonce in Zemlja.

To je trenutek, za kar je bil Planck ustvarjen. Ne podajamo odgovora. Odpiramo vrata podrobnemu raziskovanju in razumevanju vesolja
David Southwood, direktor agencije Esa

Na fotografiji so vidni tudi ogromni izbruhi prahu, ki nad in pod mlečno cesto dosegajo na tisoče svetlobnih let.

Znanstveniki bodo potrebovali več let, da bodo sliko lahko kar najbolje analizirali in tako bolje razumeli, zakaj je vesolje takšno, kot je.

"Kar je vidno v sestavi naše galaksije, so plini in prah, kar nam ogromno pove, kaj se dogaja v okolici Sonca. Prav tako nam ogromno pove, na kakšen način so se galaksije oblikovale, če primerjamo naše in druge," je povedal profesor Andrew Jaffe, član znanstvene ekipe na londonski univerzi Imperial College.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.