Slovenija
41 ogledov

Prva policijska žrtev že pred leti

Iz predloženih sprememb se ne vidi, ali gre celo za ukinjanje delovnih mest, pra Žurnal24 main
Popoldansko streljanje na policista ni prvo. Prva smrtna žrtev med slovenskimi policisti že pred leti. Nevarni dogodki se vrstijo dnevno, pravi prvi mož Sindikata policistov Slovenije.

Policist Policijske postaje Litija, ki ga je popoldne v glavo ustrelil pripadnik Slovenske vojske, ki naj bi bil vpleten tudi v oborožen rop pred dnevi, se še vedno bori za življenje. Njegovo stanje je po naših podatkih izredno kritično.

"Osebno sem pretresen zaradi dogodka," za Žurnal24 pove predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič. "Tak dogodek jemljemo kot napad na vse, jutri je lahko na vrsti že kdo drug. Kolegu želimo, da preživi ne glede na slabe možnosti, ki mu jih pripisujejo," pravi vidno pretreseni Petrovič.
To ni prvo streljanje na policista v uniformi. "Prva smrtna žrtev med policisti pri nas je bila leta 96 ali 97, v Kočevju. Tudi takrat je pripadnik vojske ustrelil policista. Mislim, da so mu odvzeli vozniško dovoljenje, zaradi česar je na policijski postaji ustrelil dežurnega policista," za Žurnal24 pove Petrovič.

"Pred desetimi leti je ravno tako prišlo do streljanja na pripadnika našega sindikata, ko ga je ravno tako pri rutinskem pregledu vozila ustrelil voznik. Policist je komaj preživel. Potem je do podobnega primera prišlo v Kozini, leta 2009 sta bila dva ustreljena policista. Skratka, takšnih dogodkov je več," poudari vidno pretreseni Petrovič, ki je bil kot policist v podobni situaciji dvakrat. "Prvič je nasilni moški s puško meril v mene. Na intervencijo k njegovi družini sem prišel prvič, prvič sem ga videl. Bil je pijan, policijo pa je poklicala njegova prestrašena žena," pravi in dodaja, da se takšni primeri dogajajo na dnevni ravni.

"Vem tudi za primer, ko so policistu na glavo prislonili pištolo, pa je zatajil nekvaliteten naboj. To dokazuje, da policisti niso uradniki. Da jih je potrebno vsaj kar se tiče opreme in statusa obravnavati poklicu primerno in jih zaščititi!" poudari prvi mož sindikata.

"Na vlado bomo pritiskali dnevno!"

V Sindikatu policistov Slovenije že dlje časa opozarjajo na status policistov in tudi ostalih poklicev v javnem sektorju, ki v tja po njihovih opozorilih niti ne sodijo. "To so v prvi vrsti policisti, pa gasilci, zdravniki. Poklici, ki rešujejo življenja, ki delajo petek in svetek, ki morajo delovati brezhibno ne glede na krizo," pravi Petrovič.

Streljanje je po njegovih besedah samo še ena žalostna potrditev, da je potrebno poklic statusno urediti, predvsem pa policistom zagotoviti najboljšo možno opremo, ki jih bo varovala pri delu, očitno iz dneva v dan bolj nevarnem. "Naša oprema je zastarela, določene kose imamo še iz časa osamosvojitvene vojne. Vozimo se v avtomobilih, ki so vprašljive tehnične izpravnosti, govori se, da ni niti denarja več za gorivo," pravi Petrovič.

Poudari, da je današnji dogodek za sindikat le še dodatna motivacija, da v prihodnji vladi "niti minister niti predsednik vlade ne bosta imela niti dneva miru pred njihovimi upravičenimi in legitimnimi zahtevami, da se naš status in oprema uredi".

Komentarjev 6
  • francek 11:42 23.avgust 2014.

    Ne sodi drugih po sebi.

  • francek 11:42 23.avgust 2014.

    Ne sodi drugih po sebi.

  • francek 11:42 23.avgust 2014.

    Ne sodi drugih po sebi.