Slovenija
24 ogledov

Prva razstava v celoti tudi za slepe

Razstava Novo mesto 1848–1918 bo prav zaradi EPK na ogled še vse leto 2012, prav Žurnal24 main
Dolenjski muzej. Letos že dve razstavi v sklopu EPK, osrednja o času med letoma 1848 in 1918 tudi za slepe.

Letošnji razstavi Dolenjskega muzeja 1991 – osamosvojitvena vojna na Dolenjskem in Novo mesto 1848–1918 sta uvrščeni tudi v program Evropske prestolnice kulture (EPK) za leto 2011. “Druga bo osrednja razstava našega programa v letošnjem letu in bo prav zaradi EPK na ogled tudi vse leto 2012, ko se bodo lahko obiskovalci Novega mesta v letu EPK poleg arheološke preteklosti seznanili s tem pomembnim obdobjem zgodovine Novega mesta,” je povedal Zdenko Picelj, direktor Dolenjskega muzeja.

Za videče in slepe
Razstava Novo mesto 1848–1918 je po besedah Piclja zasnovana tako, da bo slepim in slabovidnim omogočala enostavno gibanje, primerno bo označena smer ogleda na tleh, podnapisi bodo v brajlici, prav tako zloženka, šest vitrin pa bo namenjenih gledanju s prsti, spremljali jo bodo avdiovodiči. “Del razstave bo tudi temen prostor s predmeti, namenjenimi za ogled s prsti, kjer bodo lahko videči vstopili v svet slepih in tako dobili izkušnjo za lažje razumevanje slepih,” je 
dodal Picelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.