Slovenija
80 ogledov

Prva vračila dohodnine

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Davčna uprava je na transakcijske račune davčnih zavezancev iz prvega svežnja informativnih izračunov nakazala preveč plačano dohodnino za leto 2010. Povprečni znesek vračila slabih 265 evrov.

V prvem svežnju bo informativne izračune prejelo 502.144 zavezancev, od tega 241.592 (48,11 odstotka) z doplačili, 231.671 (46,14 odstotka) z vračili, 28.881 (5,75 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine.

V tej tranši bo skupaj za 47.329.515,04 evra doplačil in 61.262.045,93 evra vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 195,91 evra, povprečni znesek vračila pa 264,43 evra.

Direktno na transakcijski račun
"Zavezanci bodo vračilo denarja dobili direktno na transakcijski račun. V primeru, da računa nimajo, zavezance najprej pozovemo, naj ga odprejo. Če tega ne storijo, pismonoša takim zavezancem na dom prinese gotovino," je pojasnil Stojan Glavač iz službe za odnose z javnostmi pri Davčni upravi RS (DURS).

Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2011, preveč plačana dohodnina pa bo 27. maja zavezancem nakazana na transakcijske račune.

Glavač je še pojasnil, da je bil prvi sveženj informativnih izračunov odposlan 31. marca, zato obstaja tudi možnost, da je kdo od zavezancev do danes odprl drug transakcijski račun in tistega, ki je naveden na informativnem izračunu dohodnine na primer nima več. "DURS vračila dohodnine vedno nakaže na zadnji odprti transakcijski račun. Seveda so v primeru odprtja novega računa zavezanci o nakazilu na drug račun tudi pisno obveščeni," je še dejal.

Pobot za stare grehe
"Če zavezanec denimo pričakuje 100 evrov vračila in ima do Dursa za 100 evrov  zapadlih obveznosti, bo DURS ta znesek pobotal in na transakcijskem računu ne bo nič. Sočasno bodo o tem zavezanci tudi pisno obveščeni," je še opozoril Glavač.  

Konec maja še pol milijona izračunov
Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2011. "Tu gre predvsem za zavezance, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane, tiste, ki so prejemali dohodke iz oddajanja premoženja v najem, zavezance, ki so dosegali dohodke iz dejavnosti in tiste, ki so prejemali katastrske dohodke. Okoli pol milijona jih bo," je še dejal Glavač

Informativnih izračunov pa zavezanci ne bodo prejeli, če davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo zavezanci napoved vložiti sami, in to od 15. junija, do 1. avgusta 2011. Obrazec napovedi je dostopen na vseh davčnih uradih oziroma izpostavah in na spletni strani DURS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.