Slovenija > Črna kronika
223 ogledov

"Zdaj že vsako leto umre en policist"

policija Saša Despot
Po lanskem šoku na Ižanski cesti, kjer je umrl policist, v katerega je namerno čelno trčil povzročitelj nesreče, so policisti vnovič soočenji s smrtjo v svojih vrstah zaradi napada. Danes umrli policist je sicer že šesti policist, ki je od leta 1991 izgubil svoje življenje pri opravljanju policijskih nalog.

V Brežicah je bil danes dopoldne v napadu z nožem hudo poškodovan 30-letni policist, ki je zaradi hudih poškodb umrl. Neznanec je po napadu zbežal in si v bližini z nožem sodil sam.

Po besedah namestnice generalnega direktorja policije Tatjane Bobnar pa se letno zgodi kar okoli 200 napadov na policiste, skrbi pa jih predvsem dejstvo, da so ti napadi čedalje bolj kruti in maščevalni. Že v prvi polovici letošnjega leta (do 25. junija) so policisti zabeležili 67 napadov, pri čemer je bilo napadenih 100 policistov. 19 policistov je bilo poškodovanih.

Čelno trčil v policista

Policijski avto, Ižanska cesta | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Današnji napad ni prvi napad na policista, ki se je končal s hudimi, smrtnimi posledicami. Lani se je v začetku julija na Ižanski cesti v Ljubljani zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrl policist viške policijske postaje Igor Mauser. Tragedija se je zgodila, ko je povzročitelj pri visoki hitrosti namerno čelno zapeljal v avtomobil policijske patrulje, in bil sam v nesreči huje poškodovan. 

Vojak na bolniški streljal na policista

22. avgusta leta 2014 je bil žrtev napada policist litijske policijske postaje Damjan Kukovič, ki ga je pri kontroli prometa ustrelil voznik v postopku, umrl pa je tri dni kasneje. Storilec je bil pripadnik Slovenske vojske na bolniški. 

Po podatkih policije je danes umrli policist sicer že šesti policist, ki je od leta 1991 izgubil svoje življenje pri opravljanju policijskih nalog. Poleg že omenjenih so umrli še: 

  • Jakob Ornik, policist Policijske postaje Tolmin, ki mu je 1. januarja 1993 pri reševanju udeleženca v prometni nesreči zdrsnilo na pomrznjenih in z listjem pokritih tleh, da je omahnil preko previsa v globino,
  • Anton Lipovac, stalni dežurni policist na Policijski postaji Kočevje, ki ga je 20. novembra 1997 v prostorih policijske postaje ustrelil občan in 
  • Mitja Capuder, policist Policijske postaje Koper, ki je 6. januarja 2009 umrl zaradi zastoja srca, medtem ko je zasledoval osumljenca vloma.

Napadi na policiste | Avtor: GPU GPU
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ludvik Miholic 12:11 08.julij 2016.

    JAS SEM PLACAN DA SEM POKLICNI SOFER A POLICAJ JE PLACAN DA JE POLICAJ IN KATERI IMA SLABSE IN NEVARNO DELO POLICAJI SO GOSPODJE IN SAMO ZAJEBAVAJO NAROD

  • Žurnalček 22:34 29.junij 2016.

    Če želi Policija delati na USA način ukrepanja proti državljanom , mora tudi sprejeti delovanje državljanov proti Policiji. Kar se mene tiče , miličnike sem imel rad , bili so največi frajerji , teli danes mi gredo pa samo ko ...prikaži več jih vidim že na živce!

  • Žurnalček 22:27 29.junij 2016.

    Če sami ne znate skrbeti za svojo varnost, imate pištole in to v zaprtih usnjenih tokih , namesto revolverjev v odprtih tokih, se vam bo to dogajalo stalno. Kje je tu bil drugi\s\spolicist ? Pa menda ni na prijavo o ...prikaži večo "beguncu " na teren odšel en sam policist , ki se je pa morilcu približal na zamah , čeprav je videl , da je le ta bos , se pravi možen duševni bolnik. Če službo in ukrepe izvajaš sam , ne smeš dovoliti nobenemu , da se ti približa več kot 2m , na kar jih takoj opozoriš , da boš smatral za napad , če prestopijo to razdaljo!!