Slovenija
46 ogledov

Prvakinje na cesti

Dvakratne državne prvakinje zaradi zmanjšanja količine denarja letos ne bodo igr Žurnal24 main
Hit Alpinea. Kranjskogorskemu ženskemu košarkarskemu klubu občutno zmanjšal sredstva. Mednarodna liga odpisana.

“Tri dni pred začetkom priprav, ko je bila ekipa za mednarodno tekmovanje že sestavljena, smo od upravnega odbora kluba izvedeli, da je glavni sponzor drastično zmanjšal sponzorstvo in da ne moremo imeti profesionalne ekipe,” je za Žurnal povedal Goran Jovanovič, trener ženskega košarkarskega kluba (ŽKK) Hit Kranjska Gora.

Osvajalke naslovov

V vrhu. Košarkarice ŽKK Hit Kranjska Gora so dvakrat osvojile naslov državnih prvakinj, dvakrat naslov podprvakinj, trikrat pokalnih podprvakinj in peto mesto v mednarodni ligi. V ekipi so bile tudi igralke iz “eksotičnih” dežel Senegal, Brazilija, ZDA, Belorusija in Portoriko.

Klub je v zadnjih štirih letih imel največ športnikov, vključenih v državno reprezentanco.

Poudaril je, da je to velik šok zanj in za igralke, ki so v zadnjih štirih letih dosegle odlične rezultate, letos pa so si za cilj postavile osvojitev naslova državnih prvakinj in uvrstitev med prve štiri v mednarodni ligi IWBL.

Zdaj bo, kot pravi Jovanovič, državno prvenstvo zanje velika uganka, igranje v mednarodni ligi pa so že odpisali. Glavni sponzor Hit Alpinea bo namreč v letošnji sezoni namesto 280 tisoč evrov, kolikor jih je klubu namenil lani, zagotovil le 30 tisoč evrov.

Miran Čurin, direktor Hita Alpinee, je pojasnil, da je višina sredstev odvisna od zmožnosti družbe, ki ima finančne težave, saj je lani ustvarila za skoraj tri milijone evrov izgube.

“Nova pogodba je usklajena in jo bomo podpisali v nekaj dneh,”
je dodal Čurin. Zaradi tolikšnega zmanjšanja sredstev bo 12 igralk lahko le polprofesionalnih, zato si je večina že poiskala delo.

“To je s profesionalnega vidika zelo slabo in posledično bo padla tudi kakovost slovenske košarke, saj sta bila prav kranjskogorski in celjski klub lokomotiva za druge klube.”


Sponzorje iščejo prepočasi
V vodo je padel tudi nakup treh igralk iz Bosne in Hercegovine, Belorusije in Švedske. Slabo se piše celotnemu klubu, kajti kot pravi Jovanovič, je obstoj članske ekipe nujen. “Če je ne bo, tudi podmladka ne bo, saj ne bo motivacije.”

Klub je 11. maja dobil novo vodstvo, predsednik je postal Anton Požar, za Hitovo namero pa so izvedeli štiri dni pozneje. Ob tem se zastavlja vprašanje, zakaj upravnemu odboru v dobrih treh mesecih ni uspelo najti dodatnih sponzorjev.

“Saj smo jih iskali, vendar takih, ki bi dali sto tisoč evrov, na jeseniškem območju ni. Pomagali si bomo z manjšimi, ta čas pa se dogovarjamo tudi z enim večjim,”
je povedal Požar in zanikal govorice o zamenjavi trenerja Jovanoviča.

“Z njim smo za novo sezono že sklenili pogodbo in tudi nikakršnih razlogov za zamenjavo ni.”
Poudaril je, da bodo okrepili delo s podmladkom, saj želijo vzgojiti gorenjsko selekcijo in lastno člansko ekipo.

Župan Jure Žerjav pa meni, da bi morala denar za klub prispevati tudi Hit Corona in Hit Casino Larix. “Hit bi se moral zavedati, da mora del dobička od igralništva vrniti lokalni skupnosti,” je dodal župan.

Da je prihodnost kluba v mladih selekcijah, se strinja tudi nekdanji podpredsednik kluba Robert Plavčak, ki je zategovanje pasu pričakoval.

“Dogovarjal sem se z dvema večjima sponzorjema, ker pa me je novo vodstvo povsem prezrlo, sem od dela za klub dvignil roke.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.